Ministrul Agriculturii: România riscă să se confrunte cu o creştere a importurilor de lapte la preţuri mici

România riscă să se confrunte cu o creştere a importurilor de lapte la preţuri mai mici din cauza eliminării cotelor de lapte la nivelul Uniunii Europene şi de aceea trebuie să le contracarăm cu toate politicile pe care le avem la îndemână, a declarat, marţi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-o conferinţă de profil.
Iulian Tudor
15 apr. 2014, 10:44
Ministrul Agriculturii: România riscă să se confrunte cu o creştere a importurilor de lapte la preţuri mici

„Importurile de lapte în România sunt o realitate şi trebuie să le contracarăm cu toate politicile pe care le avem la îndemână, pentru că riscam să avem importuri mai mari din anul 2015 când se va liberaliza piaţa laptelui şi nu vor mai exista cote la nivelul UE. Ţări precum Polonia, Danemarca sau Ungaria, care au posibilitatea de a investi mai mult şi de a creşte capacităţile de producţie, nu vor mai fi blocate de cotă şi vor putea să producă mai mult, iar acel lapte riscă să ajungă în România la preţuri mai mici”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că MADR împreună cu APRIL (Asociaţia Patronală din Industria Laptelui – n.r.) încearcă să găsească soluţii, una dintre ele fiind legată şi de schimbarea modalităţii în care se acordă subvenţia pentru crescătorii de vaci pentru lapte.

„Dacă anul trecut era o plată unitară pentru toţi crescătorii raportat la efectivele înregistrate în anul 2008 în Registrul Naţional, acum am schimbat anul de referinţă la 2013 şi avem o plată diferită pentru crescătorii de vaci pentru carne şi pentru crescătorii de vaci pentru lapte. Anul trecut era o plată de 500 de lei pentru toată lumea, acum avem o plată de 453 lei pentru fiecare animal, dar în egală măsură cei care produc, au vaci pentru lapte pot să primească un ajutor între 730 şi 1.300 de lei. Unii spun că este prea mare, dar eu vreau să fie suficient de stimulativ acest ajutor pentru a putea creşte producţia. Eu sunt convins că producţia de lapte este foarte mare în România, dar din păcate din experienţa de şapte ani în UE, nu am reuşit să ne îndeplinim cota de lapte. Eu sunt convins că se produce suficient şi se comercializează suficient dar raportările sunt ceva mai mici. Odată ce am venit cu această modalitate de susţinere cred că o cantitate de lapte comercializată mai mare va fi raportată începând din acest an. Acesta este obiectivul nostru să-i stimulăm să intre în această zonă, să putem reduce cât de mult posibil eventualele importuri care ar putea să fie din 2015”, a explicat şeful MADR.

Potrivit sursei citate, aceste ajutoare de tranziţie acordate din bugetul naţional vor scădea treptat până în 2020, iar din acest motiv MADR trebuie să găsească alte soluţii pentru susţinerea sectorului zootehnic, care a fost defavorizat în România în ultimii ani.

„Dincolo de subvenţiile de la bugetul de stat pe care le acordăm, care sunt ajutoare de tranziţie, acestea vor scădea anual şi ne va aduce în 2017 într-o situaţie în care trebuie să găsim alte soluţii pentru crescătorii de animale pentru că înjumătăţirea acestui ajutor ar fi în defavoarea lor. Ne preocupăm şi de ceea ce vom face când acest ajutor de tranziţie va scădea. Sectorul zootehnic a fost mai defavorizat faţă de cel vegetal şi de aceea trebuie să punem mai mult accent pe el”, a adăugat ministrul Agriculturii.

România a importat, în 2013, o cantitate de lapte brut de 96.240 de tone, în creştere cu 62,4% faţă de 2012 (59.267 tone), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În negocierile cu Uniunea Europeană, România a primit dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care două milioane de tone au fost alocate pentru vânzare directă, iar un milion de tone pentru livrări către fabricile de procesare. Depăşirea acestei cantităţi urma să atragă penalizări de 278,3 euro pentru fiecare tonă de lapte realizată peste cotă, iar în cazul în care cantitatea de lapte produsă este mică, României i se putea diminua cota pentru următorii ani. În anul de cotă 2012/2013, vânzările directe au fost de 1,7 milioane de tone. România mai are, la ora actuală, 1,07 milioane bovine faţă de 1,6 milioane în 2007.

Citeşte şi Constantin: Pentru prima dată în 20 de ani România exportă mai multe produse agroalimentare decât importă

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Accident grav pe DN 72 cu trei vehicule, inclusiv o cisternă de GPL, implicate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!