Ministrul Agriculturii a cerut Comisiei Europene să acorde derogare fermierilor români pentru GAEC 7 și GAEC 8. Declarația a fost făcută în cadrul Consiliului AGRIFISH ce se desfășoară la Bruxelles în perioada 10-11 decembrie 2024.
„Am transmis în cadrul Consiliului AgriFish că scopul produselor de protecție a plantelor este de a-i ajuta pe fermieri în obținerea unor producții mai bune, iar orice instrument de reducere a cantității de pesticide trebuie să fie echitabil și să nu pună în pericol securitatea alimentară.
Propunerea de Regulament privind produsele de protecție a plantelor (SUR) trebuie retransmisă Comisiei, având în vedere votul negativ al Parlamentului European, de acum 3 săptămâni.
România este unul dintre statele care folosește o cantitate de pesticide la hectar mult sub media europeană (0,7 kg/ha față de 2,6 kg/ha ).
O înjumătățire a acestei cantități, cum cerea Regulamentul respins de PE, ar fi dus la falimentul fermierilor cu consecințe grave asupra securității alimentare.
Propunerea Românei este de stabilire a unei cantități medii de pesticide la hectar peste care niciun stat european să nu poată trece.
Doar așa vom reuși să protejăm munca fermierilor noștri și să menținem producția agricolă la un nivel care să ne asigure securitatea alimentară”, a scris Florin Barbu pe Facebook.
Acest articol este sustinut de Partidul Social Democrat