Ministrul Agriculturii: Termenul pentru finalizarea plăţilor directe către agricultori va fi prelungit cu o lună

Termenul pentru finalizarea plăţilor directe către agricultori va fi prelungit cu cel mult o lună peste termenul iniţial de 30 iunie, dacă se adoptă decizia la nivel european privind noul termen limită de 15 octombrie, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Filip Stan
13 iun. 2016, 18:43
Ministrul Agriculturii: Termenul pentru finalizarea plăţilor directe către agricultori va fi prelungit cu o lună

„Decizia mea este să prelungesc plăţile cu o lună, dacă se adoptă decizia la nivel european, dar asta nu înseamnă că îmi propun alte termene. Eu vreau să finalizăm plăţile la 30 iunie, dar pentru a nu avea influenţări de risc pentru buget, pentru că oricum fermierul nu va fi penalizat, o să prelungesc cu o lună, dar nu mai mult. Pe banii europeni mai avem de dat pentru fermierii care sunt în control, fermierii mari, circa 200—300 de milioane euro şi 85 de milioane de euro la vaci, tot din bani europeni, iar pe cele două ANT-uri (Ajutoare Naţionale de Tranziţie n.r.) în jur de 183 de milioane de euro la cele două specii ovine şi bovine”, a precizat Irimescu.

În ceea ce priveşte plăţile în zootehnie, şeful MADR a afirmat că începând de vineri se va da Ajutorul Naţional de Tranziţie pentru vacă şi oaie, iar în cursul săptămânii viitoare va începe şi sprijinul cuplat în zootehnie.

„Începem plata la animal de vinerea aceasta, începem cu Ajutorul Naţional de Tranziţie, care este după primele calcule de 447 de lei pe cap de vacă de carne şi de 111 lei pe tonă la vacile de lapte. Probabil se va duce către 500 de lei pe cap de vacă şi, la oaie, cumulat pe cele două scheme ANT, în jur de 10 euro pe animal”, a adăugat Irimescu.

În schimb pe sprijinul cuplat pe cap de animal, ministrul a spus că vor fi nişte plăţi foarte mari pentru că sunt înscrise foarte puţine animale, arată Agerpres.

„Plăţile pe animal, pe sprijinul cuplat în zootehnie, sunt nişte plăţi foarte mari. Mă duc cu un sprijin de 1.260 de euro pe cap de vacă de carne, dar sunt prea puţine animale, respectiv 8.400 de vaci de carne, iar la lapte am mizat pe 300.000 de animale şi sunt doar 91.000, cu 844 de euro pe cap de vacă”, a subliniat Irimescu.

Peste 788.000 de fermieri au primit deja mai mult de miliard de euro din plățile europene de peste 1,6 miliarde de euro

„Peste 788.000 de fermieri au primit deja plățile directe din 880.000, iar ca suma plătită, din cele 1,6 miliarde de euro, avem peste un miliard și ceva, respectiv 255 milioane de euro în noiembrie ca plăți în avans, iar diferența din 8 aprilie. Mai sunt însă două categorii de fermieri care nu și-au primit banii și este vorba de fermierii mari care sunt controlați an de an. Este aici o problemă pe care trebuie să o rezolvăm în anii următori. (…) dar o bună parte au fost plătiți, iar ceilalți vor intra zilele acestea la plată, sigur încet cu încetul, nu toți în aceeași zi. Mai este o categorie de fermieri care nu și-au primit plățile, respectiv cei din domeniul zootehnic”, a spus Irimescu.

În opinia șefului de la MADR, cei mai afectați de întârzierea subvențiilor au fost fermierii mari, care au de la câteva sute de hectare în sus, nu fermierii mici.

„Cei mai afectați sunt fermierii cu ferme mari, adică cei câteva mii, care dețin de la câteva sute de hectare în sus, pentru că ei avut de cumpărat inputuri substanțiale și au avut credite, însă fermierul adevărat nu este neapărat în așteptarea acestor bani, dar sunt de acord că este un venit important și trebuie să intre mai rapid banii în cont”, a explicat ministrul Agriculturii.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat pe 8 iunie că a autorizat la plată aproape 800.000 de fermieri, iar suma virată în conturile acestora pentru Campania 2015 depășește 1,2 miliarde de euro în două luni de la debutul plăților.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a confirmat prelungirea termenului până la care statele membre pot efectua plăţi directe, fără reduceri ale ratei de rambursare, astfel că noua dată-limită este 15 octombrie 2016, faţă de 30 iunie 2016, informează un comunicat al Reprezentanţei din România a Comisiei Europene.

Oficialul european a subliniat că aceasta este „o măsură excepţională, care reflectă dificultăţile cu care unele agenţii de plăţi s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC)”.

„Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comisiei Europene şi, pe baza nivelurilor actuale de plăţi, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, şi agricultorii lor, care nu au efectuat plăţile până la data de 30 iunie. Pornind de la discuţiile avute cu un număr de state membre şi regiuni, am încrederea că această măsură, care foloseşte toate mijloacele posibile la dispoziţia Comisiei, îndeplineşte în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă şi garantarea rambursării integrale a valorii plăţilor”, a spus Phil Hogan.

Potrivit sursei citate, iniţiativa comisarului Hogan vine ca răspuns la dificultăţile cu care unele state membre sau regiuni se confruntă în finalizarea plăţilor, înainte de data-limită de 30 iunie.

Astfel, în conformitate cu normele europene, pentru plăţile efectuate după această dată, se aplică reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate în luna iulie), 25% (august) şi 45% (septembrie). Prezenta derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, înseamnă că plăţile pot fi făcute şi după 30 iunie, fără reducerile sus-menţionate.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Comuna din România pe ale cărei ulițe se vorbește italiana. Imigranții care au venit aici din Italia erau convinși că au găsit “cornul abundenței”
Capital.ro
Cutremur de peste 7,2 grade Richter. A venit anunţul chiar acum: Foarte distructiv!
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Alertă națională! A fost cutremur mare în România!
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
E posibilă o împăcare între William și Harry? Ce spun experții regali
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
Cutremur în România. S-a aflat ce a pus Băsescu cât a fost președinte: Și-a pus...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Primul caz de gripă aviară H5 fără expunere la animale în Statele Unite
MediaFlux
Tot ce trebuie să știi despre NOUA LEGE A PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...