Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, despre sistemele Patriot pentru Ucraina: ”Noi le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul național. Acest sistem e indispensabil”

Angel Tîlvăr a declarat marţi despre sistemul Patriot care au urma să fie dat Ucrainei, că nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm. El a precizat că este vorba de patru sisteme, din care doar unul este operaţional şi a arătat că le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional, iar acest sistem operaţional este indispensabil.
Filip Stan
14 mai 2024, 18:55
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, despre sistemele Patriot pentru Ucraina: ”Noi le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul național. Acest sistem e indispensabil”

Ministrul Apărării a fost întrebat la Braşov, unde a avut loc şedinţa Executivului, care este poziţia sa legat de acea baterie Patriot pe care trebuie să o dăm Ucrainei.

”Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm. Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi încă trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii. Momentan, nu se pune problema”, a spus ministrul Apărării.

Întrebat ce ar însemna pentru apărarea României dacă am da acest sistem gratuit Ucrainei, ministrul a spus că ”un sistem este operaţional, celelalte sunt în curs de operaţionalizare şi alte trei sunt în aşteptare”.

”Noi le-am luat, cele patru sisteme, din care unul este operaţional, iar celelalte sunt în curs de operaţionalizare şi alte trei sunt în aşteptare, le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional, deci ele au relevanţă, iar din acest punct de vedere, acest sistem operaţional este indispensabil”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Ministrul a precizat că discuţiile vor fi făcute în CSAT dar a arătat că nu poate avansa o dată când se va lua o decizie.

Citește și: Marcel Ciolacu spune că a avut o discuţie cu preşedintele Iohannis, despre sistemul Patriot pentru Ucraina: Urmează să luăm o decizie în CSAT

”Ce pot să vă spun este că noi, la Ministerului Apărării, am făcut evaluări legate de acest lucru şi ceea ce v-am spus are valabilitate”, a spus Tîlvăr.

”Nu este vorba de a prejudicia securitatea naţională, este vorba de a apăra teritoriul naţional, evident în acord şi împreună cu aliaţii noştri, pentru că România face parte dintr-o alianţă care ne onorează şi care ne generează garanţii de securitate”, a mai spus Tîlvăr.

Întrebat dacă i-a transmis preşedintelui poziţia MapN, Angel Tîvăr a răspuns: ”Am vorbit nu o dată pe teme de apărare naţionale şi vă asigur că şi acest asubiect a fost şi va fi în discuţie”.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina că este un subiect care nu trebuie politizat şi este o decizie care se va lua după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, în CSAT.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică într-o emisiune la Antena 3 că ”preşedintele Iohannis va avea discuţii cu primul ministru, cu ministrul apărării, CSAT” pe tema ajutorului pentru Ucraina. ”În fapt, dacă noi avem, acum vorbesc în nume personal, avem un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru, dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine cumva şi pentru noi. E o decizie strategică care va fi luată. Am spus, sunt argumente şi pentru acest lucru.” Am şi declaraţia domnului Donald Tusk, premierul Poloniei. Polonia are două baterii, a câte 16 lansatoare. Fiecare baterie are opt”. Nu avem suficiente Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a spus Ciolacu.

Citește și: Diana Șoșoacă a făcut, din nou, circ în Parlamentul României, cu ocazia ședinței solemne dedicate prieteniei dintre România și Israel: ”Am ajuns sclavi în țara noastră? Trădătorilor!”

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte geografie la Bacalaureat 2024. Cum se rezolvau și care este baremul de corectare. Proba la alegere a profilului la BAC 2024. Update
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă PACE: Rusia este pregătită
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Reduceri la călătoriile cu trenul către alte țări! Oferta momentului de la CFR Călători
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Antonia a încins, din nou, internetul. Vedeta le-a sucit mințile fanilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
UPDATE A fost afișat baremul pentru pentru examenul scris la Fizică, Chimie, Biologie și Informatică pentru profilul real BAC 2024
Capital.ro
S-a dat lege obligatorie pentru casele și blocurile vechi. Iohannis a semnat joi, 4 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați în sanctuarul de la Zărnești
MediaFlux
PENSIILE se RECALCULEAZĂ ANUAL! ANUNȚ pentru toți SENIORII
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!