Ministrul Apărării a făcut aceste afirmaţii în contextul în care s-au intensificat tensiunile privind un război iminent între Rusia şi Ucraina.
„România nu va intra în niciun război în acest moment. România trebuie să fie pregătită doar pentru consecinţele unui posibil conflict de la graniţa Ucrainei”, a afirmat Vasile Dîncu, la Digi 24, conform Agerpres.
Ministrul Apărării Naţionale a explicat că autorităţile nu se aşteaptă, în acest moment, la „un război cald”.
„Nu putem să spunem cu siguranţă dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru. NATO a anunţat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice – n.r.) că nu poate fi vorba de o intervenţie militară, pentru că Ucraina nu este membru al Alianţei, deci nu poate fi vorba de un răspuns militar. Din perspectiva asta, noi, România, şi NATO nu vor intra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem aşa, nu ne aşteptăm”, a subliniat Vasile Dîncu, conform sursei citate.
Întrebat dacă România se aşteaptă, în perioada următoare, la un val de refugiaţi ucraineni, Vasile Dîncu a precizat că autorităţile se pregătesc pentru acest lucru.
„Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict de tip militar, migraţii masive din calea războiului se pot produce şi ne aşteptăm şi noi la acest lucru, evident, chiar dacă la prima vedere unii au senzaţia că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război. Noi ne pregătim pentru asta. Suntem pregătiţi, în acest moment, pentru o posibilă asistenţă pentru migranţi din această perioadă. Este o datorie umanitară”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale.
Ucraina a primit vineri noapte primul transport cu asistenţă de securitate din partea Statelor Unite, care conține peste 90.000 de kilograme de armament și muniție pentru soldații ucraineni care apără țara „din linia întâi”. Ajutorul a fost autorizat de preşedintele Joe Biden, a anunţat sâmbătă ambasada americană de la Kiev.
„Primul transport de asistență autorizată recent de președintele Biden pentru Ucraina a sosit azi-noapte în Ucraina. Transportul conține peste 90.000 de kilograme de ajutor letal, inclusiv muniție pentru soldații ucraineni care își apără țara din linia întâi”, a scris Ambasada SUA la Kiev într-un mesaj pe Twitter, postând și fotografii cu avionul și încărcătura în timp ce este manevrată pe pista aeroportului.
The first shipment of assistance recently directed by President Biden to Ukraine arrived in Ukraine tonight. This shipment includes close to
200,000 pounds of lethal aid, including ammunition for the front line defenders of Ukraine. [1/2] pic.twitter.com/YeYanK0Px6— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) January 22, 2022
Un avion cargo a aterizat la Kiev în cursul nopţii, ambasada publicând fotografii din timpul descărcării materialelor.
În replică, Ministerul Apărării al Ucrainei a mulţumit Statelor Unite pentru ajutorul acordat.
„Prin această nouă autorizare, Statele Unite s-au angajat la peste 650 milioane de dolari de asistenţă de securitate pentru Ucraina anul trecut şi la peste 2,7 miliarde de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina începând din 2014”, a mai amintit ambasada SUA.
‘Statele Unite vor continua să furnizeze o astfel de asistenţă pentru a sprijini Forţele Armate ale Ucrainei în efortul lor actual de a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei împotriva agresiunii ruse’, a mai indicat ambasada americană la Kiev.
‘Aşa după cum preşedintele (Joe) Biden i-a spus preşedintelui (rus Vladimir) Putin, Statele Unite vor acorda material defensiv suplimentar pe lângă cel deja furnizat’, adaugă comunicatul menţionat.
Livrarea acestor materiale militare survine după ce secretarul de stat Antony Blinken s-a aflat în această săptămână la Kiev pe fondul îngrijorărilor Kievului şi ale aliaţilor occidentali legate de masarea a zeci de mii de soldaţi ruşi la graniţa cu Ucraina. Moscova neagă că ar plănui o ofensivă militară, mai notează Reuters.
Citeşte şi: Criza din Ucraina. Ţările baltice trimit Kievului arme antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA
Totodată, Statele Unite şi partenerii NATO vor desfăşura un exerciţiu maritim timp de 12 zile în Marea Mediterană, începând de luni. Rusia este pregătită să efectueze exerciţii navale în acelaşi timp, conform Mediafax.
Decizia a fost luată de NATO la o zi după ce Rusia a declarat că îşi va demonstra propriile capacităţi navale timp de două luni, ianuarie şi februarie, în Atlantic, Arctica, Pacific şi Marea Mediterană, unde vor fi implicate 140 de nave de război şi 10.000 de militari.
Exerciţiul maritim, denumit „Neptune Strike ’22” se va desfăşura până pe 4 februarie şi este menit să demonstreze şi să testeze capacităţile maritime ale NATO, raportează Deutsche Welle.