„Fostul şef al Statului Major al Apărării, făcut printr-un decret care în acest moment este suspendat, este în minister în acest moment, bineînţeles că nu beneficiază de toate sporurile de conducere, sporurile specifice funcţiei pe care o îndeplineşte, iar, în acest moment, atribuţiile şefului Statului Major al Apărării sunt îndeplinite de către locţiitor, care în acest moment este împuternicit pe această funcţie. Documentele pentru numirea acestuia sunt trimise la CSAT de aproximativ trei săptămâni”, a spus Gabriel Leş, într-o conferinţă de presă.
El a afirmat că este dispus la dialog cu Preşedinţia în privinţa conducerii Statului Major al Apărării, iar procesul de la Curtea de Apel s-ar putea opri dacă ar exista o înţelegere între cele două părţi.
„Să vedem ce se va întâmpla în instanţă, am spus-o de fiecare dată şi, repet, e un subiect destul de neplăcut pentru mine, pentru că este un subiect fără miză în ceea ce mă priveşte. Sperăm să nu-l considere alţii altfel şi mă refer aici la Administraţia Prezidenţială, pentru că este un subiect fără miză, am adus Armata într-o situaţie total neplăcută, anormală din punctul ăsta de vedere. Am fost dispus din primele zile, din decembrie, am fost dispus la dialog, sunt dispus şi acum, procesul s-ar putea opri dacă ne-am aşeza şi am avea o discuţie să vedem care este viitorul şef al Statului Major al Apărării. (…) Ieri (n.r. – joi) am luat cunoştinţă de motivarea de la primul proces pe care l-am avut cu suspendarea acestui decret. (…) Vom vedea ce se va întâmpla mai departe pe fondul acestei cauze, respectiv anularea acestui decret”, a mai spus Leş.
Curtea de Apel Bucureşti susţine că există o îndoială serioasă asupra legalităţii decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă.
CAB a publicat joi motivele pentru care judecătorul Vasile Bîcu a admis, pe 31 ianuarie, o cerere depusă de MApN şi a suspendat decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis de prelungire a mandatului şefului Armatei.
Vasile Bîcu arăta că decretul semnat de Iohannis nu a avut la bază propunerea ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi nici avizul premierului Viorica Dăncilă.
Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.
Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială prin care solicita revocarea decretului din decembrie 2018.