„Dintr-o evaluare prealabilă – deci nu sunt cifre definitive – avem nevoie în primii cinci ani de funcţionare de circa 25 de milioane de euro, cu concluzia făcută de specialiştii militari că am putea să producem vaccin în doi ani. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea spaţiilor, care nu corespund, pentru dotări pe liniile de producţie şi pentru pregătirea acestei producţii. Sunt foarte multe lucruri care trebuie pregătite ca să poţi să produci un vaccin peste doi ani de zile”, a spus Ţuţuianu, potrivit Mediafax.
El a arătat că este nevoie de 25 de milioane de euro în fiecare an, iar banii vor fi asiguraţi de la bugetul statului, cu titlu de subvenţie, existând şi o componentă de venituri proprii, legată de o serie de contracte de cercetare în curs.
„Am făcut o primă discuţie informală cu ministrul Cercetării, la sfârşitul săptămânii, să vedem dacă putem să legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar faţă de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Apărare”, a spus Ţuţuianu.
El a arătat că suma de 25 de milioane de euro pe an nu este o sumă care să nu poată fi asigurată de Guvern, având în vedere că Institutul Cantacuzino prezintă o importanţă strategică şi chiar de securitate naţională.
Ministrul Apărării a precizat că a dat termen zece zile pentru a se elabora OUG referitoare la Institutul Cantacuzino.
„Legat de Institutul Cantacuzino, am primit sarcina în şedinţa de Guvern – sigur că am avut şi o discuţie prealabilă cu premierul pe această chestiune – şi am constituit un grup de lucru la ministerul Apărării care să facă evaluarea situaţiei institutului (…) Am cerut să stabilească în ce condiţii putem produce vaccinuri şi putem desfăşura alte activităţi de natură ştiinţifică în cadrul institutului şi care ar fi alocarea minimă necesară. Acest colectiv lucrează împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu conducerea Institutului Cantacuzino. Au termen de la mine 10 zile să-mi prezinte proiectul de act normativ şi analiza la zi a situaţiei acestui institut. El va rămâne cu personalitate juridică, dar probabil va fi parte a unei direcţii de cercetare pe care o avem medicală în cadrul MApN”, a spus Ţuţuianu.
Institutul Cantacuzino va fi transferat în cel mult o lună în subordinea Ministerului Apărării şi va deveni unitate militară cu o conducere militară. Anunţul a fost făcut în şedinţa de guvern de miercuri, ministrul Apărării declarând că va prezenta în cel mult trei săptămâni un proiect în acest sens.
„În circa o lună, Institutul Cantacuzino să devină parte a ministerului Apărării. Cu specialiştii de acolo ne-am lămurit. Poate o mână militarizată va avea rezultate”, a declarat premierul Mihai Tudose, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, adresându-se ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.
În decembrie, anul trecut, printr-o ordonanţă a Guvernului, Institutului Naţional de Cercetare „Cantacuzino” a trecut din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu patrimoniul şi personalul aferente.