”Nu ne gândim deloc în momentul acesta la aşa ceva (la introducerea stagiului militar obligatoriu – n.r.), dar suntem foarte preocupaţi de faptul că de la suspendare – serviciul militar obligatoriu nu este eliminat, este suspendat – nu am acţionat imediat pentru a crea o rezervă în locul celor care făceau serviciul militar obligatoriu”, a declarat, duminică la Pro Tv, ministrul Apărării, Mihnea Motoc.
El a precizat că Legea rezerviştilor voluntari va intra în vigoare de anul viitor şi astfel se va asigura o pregătire periodică suficientă, legea fiind concepută să asigure acest deficit de militari în condiţii realiste, iar cei care vor să treacă prin ciclul de pregătire vor fi plătiţi cu un procent din salariul mediu pe economie.
”Am început să conştientizăm şi să şi facem ceva în această direcţie de anul trecut când am venit cu o formulă adaptată realităţilor societăţii noastre, anume cu Legea rezerviştilor voluntari. Legea va intra însă în vigoare de la 1 ianuarie 2017, însă avem pregătite măsurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregătire periodică suficientă pentru aceşti rezervişti voluntari. (…) Cei pe care îi vizăm vin din două provenienţe – unii care au făcut serviciul militar şi au un corp de bază de pregătire şi cei care vin fără background militar şi pentru care pregătirea este un pic mai exigentă”, a precizat Motoc.
Motoc a precizat că această formulă de rezervişti voluntari ”trebuie citită” în paralel cu un alt exerciţiu, respectiv Strategia de promovare a profesiei militare.
”Avem aproape finalizat această strategie care va fi mult mai modernă, mult mai adaptată la tipul de comunicare al societăţii româneşti de azi şi sperăm să genereze interes atât pentru formula activă de militărie cât şi pentru aceşti potenţiali rezervişti militari”, precizat Motoc.