Mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, conduşi de ministrul Mircea Duşa, au participat, vineri, la o întrevedere cu reprezentanţii autorităţilor locale din Sibiu, care a avut loc la sediul Prefecturii. Scopul întâlnirii a fost găsirea de soluţii pentru efectuarea unui schimb de terenuri între Primăria Sibiu şi MApN, necesar pentru realizarea unui nou spital de urgenţă în oraş, scrie Mediafax.
Primăria Sibiu a identificat un teren de 130 de hectare în zona denumită Calea Poplăcii, pe care l-a prezentat, în mai multe rânduri, ca fiind optim pentru construirea spitalului. Terenul respectiv aparţine MApN şi găzduieşte cel mai mare poligon de trageri din judeţul Sibiu.
În schimb, Primăria a propus un teren similar în zona denumită Dealul Dăii, situată la ieşirea din municipiul Sibiu spre Agnita.
„Am discutat despre aceste locaţii şi obiectivele pe care doresc să le realizeze reprezentanţii administraţiei locale şi vom găsi împreună, în termen foarte scurt, o soluţie care să fie în sprijinul Primăriei Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu pentru a-şi dezvolta proiectele. Eu voi face toate demersurile pentru a pune la dispoziţia celor două instituţii de administraţie locaţiile pentru a-şi realiza proiectele de dezvoltare economico-socială”, a declarat Mircea Duşa, la finalul întâlnirii de la Prefectura Sibiu.
El a precizat că MApN va analiza care sunt zonele optime pentru a se putea transfera baza de antrenament de la Poplaca, după care se vor iniţia formalităţile de definitivare a tranzacţiei.
Potrivit lui Duşa, finalizarea negocierilor s-ar putea realiza chiar în această vară.
La rândul său, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a precizat că, după ce se vor finaliza toate negocierile, urmează să prezinte toate detaliile.
„Am găsit deschidere pentru rezolvare şi, în continuare, trebuie să găsim soluţii practice. După ce le găsim, după ce le negociem, vom spune exact cum se va realiza. Armata are nevoie de proceduri de modernizare, iar noi avem nevoie de teren”, a conchis primarul Sibiului.
Reprezentanţii MApN şi cei ai autorităţilor locale din Sibiu au inspectat terenurile care ar urma să fie schimbate.
Klaus Iohannis anunţa, în decembrie 2012, că MApN a refuzat schimbul de teren propus, pe motiv că terenul din Dealulul Dăii „nu îndeplineşte condiţiile tactice” pentru un poligon.
Proiectul realizării unui spital de urgenţă a fost avansat de mai bine de cinci ani de către autorităţile locale. În acest sens, Primăria Sibiu a făcut studiu de fezabilitate, plan urbanistic zonal şi de detaliu. Spitalul ar trebui să aibă aproape 500 de paturi, o suprafaţă de aproape 70.000 de metri pătraţi şi dotări moderne. Întrucât nu s-a realizat schimbul de terenuri între autorităţi, construcţia spitalului a rămas la stadiul de proiect.