Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni seară, că revenirea la serviciul militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Tîlvăr afirmă că Armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.
”E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat, luni seară, la Euronews România, Angel Tîlvăr, potrivit Euronews.ro.
Ministrul a explicat, însă, că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata.
Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani. ”Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a afirmat ministrul.
Potrivit lui Tîlvăr, Armata Română a trecut de la peste 320.000 de oameni la situaţia de a avvea aproximativ 80.000. ”Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoiele operaţionale sunt care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult”, a adăugat ministrul Apărării.
Acesta susţine, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război. ”România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie”, a mai declarat Tîlvăr.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesae pentru a avea o populaţie pregătită.
”Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.
Alături de Lituania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Letonia, Austria, Grecia şi Estonia au în prezent o anumită formă de serviciu militar obligatoriu. Polonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2024. În Norvegia, din 2015, şi femeile şi bărbaţii sunt obligaţi să urmeze stagiul militar în care să înveţe tehnici elementare de autoapărare, dar doar cei cu aptitudini fizicie excelente sunt instruiţi pe perioade mai îndelungate.
Oficiali din Marea Britanie, România şi Germania au fost în favoarea stagiului militar din cauza ameninţării tot mai crescute din partea Rusiei.
Franţa a lansat în 2019 o formă de recrutare mai blândă a tinerilor prin care să urmeze un serviciu civic voluntar.
În august, Lituania și-a anunțat intenția de a extinde serviciul militar obligatoriu, așa cum au făcut deja Danemarca și Norvegia. Pe lângă varianta unei recrutări voluntare pentru participarea tinerilor la 3 sesiuni de instruire pe timp de vară, se ia în calcul și chemarea la pregătire a celor care locuiesc și studiază în alte țări.
Letonia ar pregăti și ea reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar de anul viitor, bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani ar putea fi obligați să urmeze 11 luni de pregătire militară, iar femeile ar putea să se alăture voluntar. Armata olandeză are în prezent un deficit de 9.000 de soldați, iar guvernul vrea să crească numărul lor prin intermediul serviciului militar obligatoriu, așa cum face și Suedia din 2018. Și Danemarca are un serviciu obligatoriu, dar există suficienți voluntari pentru a satisface cererea.
În Germania, cancelarul Olaf Scholz a respins recent o propunere a ministrului Apărării privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar autoritățile din Franța au în dezbatere o formă „ușoară” a serviciului.
Angel Tîlvăr: Rusia este o ţară care nu funcţionează după principii de drept şi care desconsideră decizii internaţionale / Au fost drone de origine rusească cele căzute pe teritoriul României
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat despre Rusia că este o ţară care ”nu funcţionează după principii de drept” şi a precizat că bucăţile de drone căzute în Delta Dunării au fost de origine rusească. Întrebat ce risc reprezintă Rusia pentru România, Angel Tîlvăr a răspuns că Rusia este o ţară care merită atenţia tuturor din punct de vedere militar.
”România se revendică, aşa cum spuneam, la un sistem de valori. Facem parte din Uniunea Europeană. UE este bazată pe valori, este bazată pe stabilitate, pe predictibilitate, iar România are aceste atribute la acest moment şi Rusia dovedeşte că nu pune mare preţ pe dreptul internaţional. Nu uitaţi că au intrat peste un stat suveran. Rusia este o ţară care nu funcţionează după principii de drept şi care desconsideră decizii internaţionale. Este o ţară care merită atenţia tuturor din punct de vedere inclusiv militar”, a declarat Angel Tîlvăr, luni, la Euronews.
Tîlvăr a spus că nimeni nu şi-ar fi imaginat că vor fi găsite mine în Marea Neagră. ”Probabil că acum câţiva ani nu v-aţi fi imaginat că pe Marea Neagră vom găsi mine plutind în derivă şi cred că acum câţiva ani nu ne-am fi pus problema ca în Delta Dunării să cadă rămăşiţe de drone cauzate de atacul Rusiei împotriva unor porturi ucrainene şi care ne-au creat şi nouă preocupări şi îngrijorare”, a declarat Tîlvăr
Ministrul Apărării a fost întrebat şi dacă bucăţile de drone căzute pe teritoriul României au fost ruseşti, el răspunzând afirmativ..
”Aşa cum şi ministrul de Externe a informat atunci când a chemat pe ambasadorul Rusiei, nu există dubii din acest punct de vedere. Au fost drone de origine rusească (…) La ora actuală este o anchetă la Parchetele ministare în derulare şi punem la dispoziţie tot ceea ce este nevoie”, a mai spus Tîlvăr.