Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), agenda de discuţii dintre Dîncu şi Austin a inclus subiecte de actualitate pentru cooperarea dintre cele două state, printre care şi stadiul şi operaţionalizarea grupului de luptă aliat din România.
„Pe durata discuţiilor, cei doi oficiali au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia actuală din Ucraina şi au reiterat condamnarea fermă a conflictului, a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care Rusia poartă întreaga răspundere, potrivit sursei citate.
Partea română a mulţumit SUA pentru angajamentul şi contribuţia consistentă în vederea asigurării securităţii flancului estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, repoziţionarea Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 şi F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită în România fiind doar câteva exemple concrete ale solidităţii relaţiei transatlantice.
Pe timpul discuţiilor, cei doi oficiali au evidenţiat sprijinul umanitar oferit pe multiple paliere partenerului ucrainean şi necesitatea coordonării acţiunilor în asigurarea asistenţei acestuia.”, arată MApN.
Şi Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni o convorbire telefonică cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru a discuta despre consecinţele agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei şi eforturile aliate de a gestiona şi a răspunde adecvat acestora.
Potrivit unui comunicat MAE, cei doi au vorbit şi despre modalităţile concrete de a oferi sprijin Ucrainei, precum şi despre o serie de aspecte de cooperare bilaterală din cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite.
Secretarul de stat Antony Blinken a adresat ministrului Aurescu mulţumirile deosebite ale SUA pentru rolul regional asumat de ţara noastră şi pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susţinerea multidimensională oferită Ucrainei şi altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova.
În plus, Blinken a apreciat „angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic”.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.
Cei doi au agreat menţinerea unei coordonări apropiate în ceea ce priveşte pregătirea deciziilor pe care le va lua Alianţa la Summitul NATO de la Madrid, care vor fi esenţiale pentru transformarea şi adaptarea pe termen lung a posturii consolidate de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul Estic. A fost punctată, în acest sens, şi importanţa Summitului formatului Bucureşti 9 (B9), care va fi găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, în luna iunie, înainte de reuniunea la nivel înalt a NATO.
Şeful diplomaţiei române a adresat mulţumiri pentru decizia SUA de a-şi creşte prezenţa militară pe teritoriul ţării noastre şi a evidenţiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezenţe americane şi aliate cât mai robuste în România şi pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră. Oficialul american a oferit asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României şi ale tuturor aliaţilor, în special a acelor ţări care se află în prima linie, aşa cum este România.
Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susţinerea puternică a României pentru o relaţie transatlantică solidă, care să acţioneze unit, alături de parteneri like-minded, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei şi izolarea sa pe plan internaţional. În acest context, secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluţiei ONU care a condus la suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului.
De asemenea, secretarul de stat al SUA l-a felicitat pe ministrul Bogdan Aurescu pentru rezultatele foarte bune şi substanţiale obţinute în sprijinul Chişinăului ca urmare a Conferinţei Internaţionale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german şi francez la Berlin, la 5 aprilie.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat necesităţile Republicii Moldova pentru a face faţă efectelor crizei declanşate prin agresiunea rusă în Ucraina şi pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Secretarul de stat al SUA a fost de acord cu evaluarea părţii române privind importanţa consolidării rezilienţei în Vecinătatea Estică, cu accent pe necesitatea sprijinirii Republicii Moldova.