Potrivit acestuia, noul transportor va fi produs la Uzina Mecanică Moreni, în cooperare cu o companie germană.
Ministrul Apărării a subliniat că transportoarele blindate care vor fi produse la Moreni vor intra în dotarea Armatei Române și se vor alătura celor 227 de transportoare Piranha care vor fi achiziționate, în perioada imediat următoare, de statul roman.
„Programul cu transportoare blindate este mai amplu. El este aprobat în CSAT la nivelul a 600 de transportoare, parte dintre ele transportoare flotabile. Acestea ar urma să se dezvolte pe o colaborare cu compania germană Rain Metal, un proiect de cercetare care se dezvoltă la Uzina Mecanică Moreni. Ar trebui undeva spre sfârșitul anului 2019 să avem prototipul acestui transportor blindat flotabil care, ulterior, să fie dezvoltat și produs la Moreni, și insist pe lucrul acesta”, a afirmat Fifor, într-o emisiune la Antena 3, citat de Agerpres.
El a arătat că, deși bugetul pentru înzestrarea Armatei este foarte mare, o parte din fondurile alocate „se întorc în țară pe industria de apărare”.
„Foarte mulți din banii aceștia se întorc în țară pe industria de apărare, industrie națională de apărare care are nevoie de lucrurile acestea ca de aer, pentru că discutăm de una dintre cele mai importante ramuri ale economiei românești cu care întotdeauna România s-a mândrit și cu care a făcut performanță”, a adăugat Mihai Fifor.
Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, o hotărâre prin care s-au aprobat circumstanțele și procedura specifică aferente primei etape a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”.
Actul normativ prevede încheierea unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate și derivate pe platforma PIRANHA 5 și a suportului logistic inițial cu General Dynamics European Land Systems — Mowag GmbH.