Ministrul Bode riscă să aibă nevoie de viză pentru a intra în Guvern. Primele declaraţii după eşecul Schengen: „România nu este responsabilă de problemele interne ale Austriei”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut precizări, vineri, după eșecul Schengen. Oficialul a afirmat că ”Austria nu ne-a auzit soluțiile. La următorul JAI, din martie, revine subiectul aderării”.
Filip Stan
09 dec. 2022, 14:13
Ministrul Bode riscă să aibă nevoie de viză pentru a intra în Guvern. Primele declaraţii după eşecul Schengen:

Sunt ședințe peste ședințe la această oră la Guvern, în cadrul Coaliției, dar și la vârful PNL pentru a se discuta în regim de urgență despre refuzul Austriei de a ne primi în Schengen. Una peste alta, într-un gest diplomatic dur, și ambasadorul României în Austria a fost chemat acasă pentru consultări, iar nici ministrul Bode nu ştie dacă va avea nevoie de „viză” pentru a intra în Guvern.

„Noi am propus mai multe solutii de ieșire din impas, mai întăi austriecilor, în cele două întălniri. Nu au spus că nu sunt de acord cu ele. Toate aceste soluții nu au fost auzite de Austria. La următorul JAI, din martie, revine subiectul aderării.

Începe scandalul diplomatic! Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, chemat în ţară pentru consultări

Nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, este nevoie doar de unanimitate de vot. Acest scenariu nu a existat pe masa Consiliului JAI, deocamdată rămânem cu acest scenariu. Este un moment de cotitură pentru țara noastră și aș îndrăzni să spun chiar pentru Uniunea Europeană. România nu este responsabilă pentru problemele interne din Austria”, a declarat Lucian Bode.

El a explicat că noua procedură de evaluare a unui stat candidat la spaţiul Schengen este mai simplă. „Pe noua procedură lucrurile sunt mai simple. (…) Lucrurile sunt relativ mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem la Consiliul (European) de săptămâna viitoare dacă va fi luat în discuţie, deşi nu este pe agendă, subiectul migraţiei este, dar inevitabil sunt convins că se va discuta şi acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI din martie sau la orice alt consiliu extraordinar”, a transmis ministrul.

Moţiune simplă împotriva lui Lucian Bode

Parlamentarii din Forța Dreptei și USR vor depune, luni, o moțiune împotriva ministrului Lucian Bode, „pentru eșecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”. „Nu poate rămâne fără niciun fel de consecință acest rateu major”, afirmă Ludovic Orban.

„Am decis ca parlamentarii din Forța Dreptei, alături de cei din USR, să depunem luni o moțiune împotriva ministrului Lucian Bode pentru eșecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen. Nu poate rămâne fără niciun fel de consecință acest rateu major al coaliției PSD-PNL și normal ar fi fost să vina de la sine demisia/demiterea actualului ministru de Interne”, scrie pe Facebook Ludovic Orban.

„Nu ar fi prima moțiune”, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, despre intenția Opoziției de a depune moțiune împotriva sa. El afirmă că „structurile MAI și-au făcut datoria”. „Nu ar fi prima moțiune! De-abia aștept, de-abia aștept să prezint opiniei publice tot ceea ce a făcut Ministerul de Interne pentru ca această decizie să ajungă la vot, pe masa Consiliului JAI, unul votul este unul eminamente politic”, spune Lucian Bode, chestionat cu privire la anunțul Opoziției de a depune moțiune în Parlament împotriva sa.

Austria, ancorată masiv în economia României

Austriecii învârt afaceri de milioane în România. Sunt printre cei mai feroce investitori din țara noastră și au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze până la comerţ, construcţii şi IT. Au cumpărat firme și le-au adus pe profit, iar acum controlează businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie.

În topul celor mai cunoscute companii care activează în România este OMV Petrom. Încasările sunt unele record, iar anul trecut firma a avut un profit net de 2,7 miliarde de lei. Gigantul este deținut în proporție de 32% de guvernul austriac. OMV a făcut lobby și pe legea offshore și este în punctul de a demara extracţia de gaze din Marea Neagră. O delegație a fost prezentă recent la Cotroceni și a purtat discuții cu președintele Iohannis despre extinderea afacerii.

Patronul companiei are o relație bună și cu Rusia, iar în 2018 a fost decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”, motiv pentru care competitorii acuză că societatea este controlată de Kremlin.

Jurnaliștii români, ținuți la distanță de gărzile de corp în timp ce ministrul austriac de Interne făcea declarații. CNA: Un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei

Și companiile specializate în construcția de drumuri și autostrăzi s-au poziționat în România. Austriecii de la Strabag au rupt legăturile cu oligarhul rus Oleg Deripaska după sancțiunile occidentale și și-au făcut loc pe piața românească. Acum au trei sedii centrale și mai multe filiale de unde se aprobă contracte bănoase. De exemplu, un contract de peste 300 milioane de lei a fost recent semnat cu compania de stat CFR pentru reparații rapide pe linia București-Craiova. Ministerul Transporturilor derulează contracte la fel de consistente și cu firma cu capital austriac PORR.

Raiffeisen Bank se laudă cu încasări record după ce românii s-au împrumutat și mai mult. Numai în trimestrul al treilea din 2021 a înregistrat un profit net de 645 milioane de lei, cu 11% peste perioada similară din 2020.

Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW sunt bine ancorați în industria auto din România. Brandurile atrag mulți cumpărători și sunt pe plus în ceea ce privește profitul.

De asemenea, în pandemie lanțul farmaceutic Help Net a înregistrat o cifră de afaceri de 848,5 milioane de euro, în creştere cu 16% faţă de anul trect. Aici lucrează peste 3000 de români care sunt grupaţi în trei linii de business.

Amintim că Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, or Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei. Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței JAI nici măcar după discuțiile cu Germania.

 

Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Orașul turistic pe care românii trebuie să-l evite. Deși în 2023 s-a aflat pe locul 8 în topul destinațiilor de vacanță, astăzi a ajuns o dezamăgire: ”Este un fel de Ferentari”
Capital.ro
Obligatoriu în România. Avem termen 30 august. Ordinul venit de la vârful UE
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
S-a aflat ce salariu primește Prințul William al Marii Britanii. Câți bani câștigă lunar fiul Regelui Charles
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Bilanțul morților în urma alunecării de teren din Etiopia a crescut la 257
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!