În paralel, Camera Lorzilor, care a început să dezbată în detaliu chestiunea activării Articolului 50, lansarea oficială a „divorțului” Marii Britanii de UE, are în vedere schimbarea condițiilor în care ar urma să se producă acest divorț.
La reuniunea săptămânală a principalilor miniștri din cabinetul condus de Theresa May, David Davis a atras atenția asupra „volumului și complexității” muncii pe care va trebui să și-o asume guvernul în contextul negocierilor pentru Brexit.
David Davis „a subliniat necesitatea ca guvernul să susțină o ieșire lină din UE (…) și totodată să se pregătească nu doar pentru un acord negociat, ci și pentru scenariul improbabil în care nu se va putea ajunge la un acord satisfăcător pentru ambele părți”, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului.
Pe de altă parte, Camera Lorzilor — for neales, din care fac parte politicieni veterani și lideri de afaceri — are în vedere o serie de amendamente la așa-zisul „Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)”, cum se numește oficial actul ce ar urma să permită guvernului să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va lansa ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aceste amendamente se referă la chestiuni ca drepturile cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie; Irlanda de Nord, care va avea o graniță comună cu UE post-Brexit; supunerea la vot în Parlament a unui acord final cu privire la Brexit; convocarea unui al doilea referendum asupra ieșirii din UE, dar și rămânerea pe piața unică europeană.
Unii dintre membrii Camerei Lorzilor speră să determine guvernul să accepte o serie de concesii, însă ministrul de interne Amber Rudd a apreciat că nu există nicio posibilitate în acest sens.
Pe 9 februarie, Camera Comunelor a dat undă verde proiectului de lege menționat, cu 494 voturi pentru și 122 împotrivă. În Camera Lorzilor dezbaterile au început la 20 februarie, continuă două zile săptămâna aceasta și o a treia lectură este prevăzută pentru 7 martie. Premierul britanic s-a angajat să lanseze ‘divorțul’ de UE până la finalul lunii martie.