Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, anunțase marți că țara sa — parte a Regatului Unit, alături de Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord — vrea să cunoască planurile guvernului de la Londra pentru a evita un „Brexit dur”. Ea avertizase deja după referendumul pentru ieșirea Regatului Unit din UE că Scoția ar putea organiza un nou referendum pentru independență. Scoțienii au respins prin referendum independența în 2014, dar au votat în iunie anul acesta pentru rămânerea în UE, ca și nord-irlandezii, în timp ce galezii și englezii au fost pentru Brexit.
În privința negocierilor cu Bruxellesul în vederea separării de Uniune, May a declarat pentru BBC Scoția: „Vom implica pe deplin guvernul scoțian în discuțiile pe care le avem, în pregătirea poziției pe care o va adopta Regatul Unit”. La întrebarea directă dacă Scoția va avea drept de veto, ea a răspuns: „Regatul Unit va avea o poziție la negocieri și noi, ca guvern al Regatului Unit, vom negocia cu Uniunea Europeană”.
Cât despre un nou referendum pentru independența Scoției, May s-a pronunțat împotrivă.
Premierul britanic a mai adăugat că guvernul de la Londra va lua în considerare toate preocupările specifice celor patru țări care alcătuiesc Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Parlamentele acestora ar putea însă complica sau încetini procesul de retragere din UE, notează Reuters.