Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă, întrebat dacă este posibilă adoptarea unei legi care să plafoneze preţurile la alimentele de bază, că autorităţile române nu vor să încalce nici principiile pieţei libere, nici normele europene, dar că se discută despre măsuri pentru combaterea speculei. „În situaţii de criză nu trebuie să permitem nicidecum majorări de preţuri care să nu fie justificabile din punct de vedere al costurilor de producţie, al costurilor cu transporturile sau cu resursa umană”, explică ministrul.
Întrebat, luni seară, despre posibilitatea unei legi care să plafoneze preţurile, în special la alimentele de bază, ministrul Muncii a răspuns că se discută despre unele „scenarii”, scopul unui astfel de act normativ fiind combaterea speculei.
„Discuţia este pe o bază reală, sunt mai multe scenarii aici, sunt lucruri care sunt în concordanţă cu tot ceea ce înseamnă Consiliul Concurenţei şi normele europene. Nu o să facem nimic să încălcăm normele europene şi mai ales să încălcăm ceea ce înseamnă piaţă, până la urmă, dar piaţă în condiţii normale. Până la urmă, este vorba despre ceea ce discutam, despre speculă, pentru că în situaţii de criză nu trebuie să permitem nicidecum majorări de preţuri care să nu fie justificabile din punct de vedere al costurilor de producţie, al costurilor cu transporturile sau cu resursa umană. Şi nu vrem să lăsăm pe nimeni să profite, aşa cum s-a întâmplat, dacă vă aduceţi aminte, cu preţurile la combustibili la un moment dat şi să îngreuneze viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români”, a declarat Marius Budăi, la Antena 3.
Ministrul Muncii, Marius Budăi: Până la urmă, cea mai bună protecţie socială este existenţa unui loc de muncă
Ministrul Muncii, Marius Budăi, evită să discute despre un procent cu care pensiile ar putea fi majorate anul acesta, el arătând că nu doreşte să aibă discuţii care „ar putea da speranţe” ce nu pot fi îndeplinite. „Ceea ce ştim cert că facem este acest al doilea pachet social, combinat cu un pachet economic, pentru că avem măsuri şi pentru mediul privat să-i sprijinim, în primul rând să-şi apere locurile de muncă, pentru că până la urmă cea mai bună protecţie socială este existenţa unui loc de muncă”, declară Marius Budăi.
Întrebat luni seară, dacă poate confirma intenţia autorităţilor de a majora cu zece procente pensiile, anul acesta, ministrul Muncii a răspuns: „Până nu este o decizie politică luată în coaliţie, nu pot nici să confirm, nici să infirm”.
„Ceea ce trebuie să ştiţi este că lucrăm zilnic să găsim soluţii pentru a apăra puterea de cumpărare, că nu suntem acum în situaţia în care să putem spune că suntem pe o creştere economică şi trebuie să compensăm şi creşterea economică trebuie să se găsească în buzunarul cetăţeanului. Nu. Noi acum trebuie să luptăm să apărăm puterea de cumpărare şi aşa încă foarte mică în România. Nu vreau să intru într-o discuţie care ar putea da speranţe pe care să nu le putem îndeplini ulterior. Ceea ce ştim cert că facem este acest al doilea pachet social, combinat cu un pachet economic, pentru că avem măsuri şi pentru mediul privat să-i sprijinim, în primul rând să-şi apere locurile de muncă, pentru că până la urmă cea mai bună protecţie socială este existenţa unui loc de muncă şi de aici, de la principiul ăsta am plecat”, a afirmat ministrul Muncii.
Marius Budăi a anunţat că s-au făcut paşi în implementarea pachetelor de sprijn pengtru categoriile defavorizate din punct de vedere financiar.
„Vreau să vă spun că deja cardurile pentru elevii care provin din familii defavorizate au ajuns în şcoli şi vor ajunge imediat la elevi. Pachetele de alimente pentru 1,2 milioane de cetăţeni români care se distribuie în perioada martie-aprilie-mai suntem deja în derularea acestui program şi Ordonanţa de Urgenţă care a ieşit săptămâna trecută cu aceste vouchere de 50 de euro. Nu am întârziat deloc (cu alocarea voucherelor – n.r.) pentru că am spus foarte clar că pachetul se implementează începând cu 1 iunie. (…) S-au contactat deja furnizorii de carduri, suntem în dinamică”, a susţinut el. Budăi a subliniat că Ministerul Muncii a plătit 1,2 miliarde de lei compensări la energie pentru consumatorii casnici.