Bucureștenii racordați la sistemul de termoficare se confruntă de multă vreme cu lipsa apei calde și a căldurii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că acest sistem este mult mai eficient, mult mai ieftin, mult mai puţin poluant decât centralele de apartament și îl acuză pe edilul Nicușor Dan că nu a fost capabil să reabiliteze sistemul de termoficare cu fonduri europene.
„Bucureştiul, din păcate, e exemplu de manual de eşec în ceea ce priveşte sistemul de termoficare. Alte oraşe din ţară şi din lume ar da orice să poată avea un sistem de termoficare centralizat. Din păcate, primarul Nicuşor a reabilitat vreo 2 kilometri pe fonduri europene, deci a pierdut din POIM câteva sute de milioane de euro şi sunt bani pierduţi definitiv pentru Bucureşti, e adevărat a fazat proiectul deci va atrage sau nu alţi bani europeni. Dacă va fi schimbat avem şanse mai mari să tragem mai mulţi bani europeni pentru reabilitarea sistemului de termoficare”, a declarat ministrul Burduja la Antena 3.
Burduja a spus că sunt sute de kilometri de reţea care trebuie înlocuiţi.
„O asemenea dimensiune a problemei nu mai există nicăieri în România. Sunt sute de kilometri de rețea și de transport, dar și de distribuție a agentului termic care trebuie înlocuite. Este cu siguranță singurul oraș mare din țară cu această situație. Sigur, sunt probleme și la Iași spre exemplu, sunt probleme și la Timișoara, dar dimensiunea Bucureștiului, unde un singur CET, spre exemplu CET Sud, acoperă sute de mii de apartamente, o asemenea dimensiune a problemei nu mai există nicăieri în România.
Sunt și orașe de bună practică, de exemplu Oradea, unde nu că funcționează fără probleme sistemul, asta este o normalitate, dar pot să îți reglezi temperatura de pe telefon, folosesc energie geotermală, lucru pe care și Bucureștiul ar putea să-l facă, deci sunt foarte multe lucruri de făcut pentru a moderniza acest sistem”, a adăugat Burduja.
Conform lui Nicușor Dan, în 2023, au fost reabilitați 50 de kilometri de conductă de termoficare.