„Suntem în Anul Centenarului şi, personal, mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35 – 40 de ani şi încă 100 pentru cei mai cu experienţă. În acest moment aşteptăm cu toţii rectificarea bugetară să vedem unde suntem, pentru că dorinţa noastră este să dăm acum drumul la alte competiţii care să se deruleze pe ani de zile. Îmi doresc ca ele să se deruleze undeva la 4 – 5 ani. Îmi doresc ca, după etape individuale de doi – de trei ani, ele să fie reevaluate şi să se decidă dacă se continuă sau nu. Dar atunci cercetătorii ar şti ce să facă”, a declarat Burnete, într-o conferinţă de presă cu prilejul prezentării bilanţului activităţii din primul semestru al anului 2018.
Ministrul Cercetării a amintit că au fost deblocate o serie de competiţii demarate în 2016 – 2017, precum proiecte pentru stimularea tinerelor echipe independente, proiecte de cercetare postdoctorală sau proiecte complexe realizate de consorţii.
Au fost lansate noi competiţii cu bugete care diferă, pornind de la 5 şi 12 milioane de euro, până la 55 milioane de euro, precum proiectele de mobilitate pentru tinerii cercetători, investiţii în INCD-uri, proiecte de cooperare europeană şi internaţională România – China sau de dezvoltare instituţională, proiecte de tip CLOUD şi de infrastructuri mari de date, proiecte pentru infrastructuri de cercetare pentru instituţii publice de CD/universităţi, proiecte pentru clustere de inovare ori pentru dezvoltarea RoEduNet, a precizat el.
Nicolae Burnete a menţionat acţiunea de derulare şi finalizare a unor proiecte majore precum ELI, DANUBIUS sau ALFRED, pentru ultimul fiind în curs de elaborare Memorandumul şi proiectul în vederea aprobării hotărârii de Guvern pentru schema de ajutor de stat pentru finalizare.
El a evidenţiat şi finalizarea unor modificări legislative, precum OG 6/2011, privind modalitatea de finanţare, aprobată în Parlament pe 5 iunie, OG 41/2015 – Certificarea datelor, aprobată de Legislativ în aceeaşi dată, dar retrimisă de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament, ca şi constituirea unor grupuri de lucru la nivelul MCI pentru modificarea unor ordonanţe de urgenţă dedicate cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice (OG 57/2002), buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovarea (OG 28/2011) şi statutul personalului din cercetare-dezvoltare (Legea 319/2003).
Ministrul Cercetării a mai spus că, pentru perioada deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, „pe zona de cercetare sunt prevăzute 11 evenimente”, amintind, între altele, reuniunea Consiliului Competitivitate şi Creştere (COMPET) pe 3 aprilie 2019.
Referindu-se la bugetul alocat MCI, de 1,63 miliarde de lei, Burnete a calificat suma drept „prea mică”. „Noi am spus că avem bugetul cercetării pe minister de 1,63 miliarde, dar aş vrea să reţinem că se alocă bani pe zona de cercetare şi pe Ministerul Educaţiei, sunt bani alocaţi în cercetare şi pe zona Ministerului Apărării, sunt şi pe zona de Energie, sunt şi pe zona de Agricultură. Plus, să nu uităm că trebuie să îşi aducă contribuţia şi institutele private la acest buget. Dar suma este acum prea mică”, a spus ministrul, care a precizat că, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, a avut două întâlniri la Ministerul Finanţelor.