Ministrul Cercetării: Mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tinerii cercetători sub 35 de ani

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a afirmat joi că şi-ar dori lansarea a 100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35 - 40 de ani şi încă 100 pentru cei mai cu experienţă.
Filip Stan
02 aug. 2018, 10:44
Ministrul Cercetării: Mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tinerii cercetători sub 35 de ani

„Suntem în Anul Centenarului şi, personal, mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35 – 40 de ani şi încă 100 pentru cei mai cu experienţă. În acest moment aşteptăm cu toţii rectificarea bugetară să vedem unde suntem, pentru că dorinţa noastră este să dăm acum drumul la alte competiţii care să se deruleze pe ani de zile. Îmi doresc ca ele să se deruleze undeva la 4 – 5 ani. Îmi doresc ca, după etape individuale de doi – de trei ani, ele să fie reevaluate şi să se decidă dacă se continuă sau nu. Dar atunci cercetătorii ar şti ce să facă”, a declarat Burnete, într-o conferinţă de presă cu prilejul prezentării bilanţului activităţii din primul semestru al anului 2018.

Ministrul Cercetării a amintit că au fost deblocate o serie de competiţii demarate în 2016 – 2017, precum proiecte pentru stimularea tinerelor echipe independente, proiecte de cercetare postdoctorală sau proiecte complexe realizate de consorţii.

Au fost lansate noi competiţii cu bugete care diferă, pornind de la 5 şi 12 milioane de euro, până la 55 milioane de euro, precum proiectele de mobilitate pentru tinerii cercetători, investiţii în INCD-uri, proiecte de cooperare europeană şi internaţională România – China sau de dezvoltare instituţională, proiecte de tip CLOUD şi de infrastructuri mari de date, proiecte pentru infrastructuri de cercetare pentru instituţii publice de CD/universităţi, proiecte pentru clustere de inovare ori pentru dezvoltarea RoEduNet, a precizat el.

Nicolae Burnete a menţionat acţiunea de derulare şi finalizare a unor proiecte majore precum ELI, DANUBIUS sau ALFRED, pentru ultimul fiind în curs de elaborare Memorandumul şi proiectul în vederea aprobării hotărârii de Guvern pentru schema de ajutor de stat pentru finalizare.

El a evidenţiat şi finalizarea unor modificări legislative, precum OG 6/2011, privind modalitatea de finanţare, aprobată în Parlament pe 5 iunie, OG 41/2015 – Certificarea datelor, aprobată de Legislativ în aceeaşi dată, dar retrimisă de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament, ca şi constituirea unor grupuri de lucru la nivelul MCI pentru modificarea unor ordonanţe de urgenţă dedicate cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice (OG 57/2002), buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovarea (OG 28/2011) şi statutul personalului din cercetare-dezvoltare (Legea 319/2003).

Ministrul Cercetării a mai spus că, pentru perioada deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, „pe zona de cercetare sunt prevăzute 11 evenimente”, amintind, între altele, reuniunea Consiliului Competitivitate şi Creştere (COMPET) pe 3 aprilie 2019.

Referindu-se la bugetul alocat MCI, de 1,63 miliarde de lei, Burnete a calificat suma drept „prea mică”. „Noi am spus că avem bugetul cercetării pe minister de 1,63 miliarde, dar aş vrea să reţinem că se alocă bani pe zona de cercetare şi pe Ministerul Educaţiei, sunt bani alocaţi în cercetare şi pe zona Ministerului Apărării, sunt şi pe zona de Energie, sunt şi pe zona de Agricultură. Plus, să nu uităm că trebuie să îşi aducă contribuţia şi institutele private la acest buget. Dar suma este acum prea mică”, a spus ministrul, care a precizat că, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, a avut două întâlniri la Ministerul Finanţelor.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe