Ministrul Cîmpeanu a explicat cum ar putea fi folosite testele din salivă în şcoli, în condiţiile în care autorităţile vor să ţină deschise unităţile de învăţământ, în pofida numărului mare de infecţii cu COVID-19 din valul patru al pandemiei.
„E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, , la postul B1 Tv, citat de News.ro.
Sorin Cîmpeanu a subliniat că rezultatul testului din salivă trebuie confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR.
Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate, miercuri, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.
Citeşte şi: Şcoli deschise şi după rată 6 la mie. Florin Cîţu aşteaptă decizia CNSU şi ordinul miniştrilor