Ministrul Comunicaţiilor: Mă opun legii securităţii cibernetice în forma actuală pentru că priveşte unilateral problema securităţii

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, spune, într-un interviu acordat News.ro, că se opune complet legii securităţii cibernetice, aşa cum este redactată în prezent, pentru că abordează în mod unilateral problema securităţii, doar rezolvă problema protecţiei unor infrastructuri de interes naţional şi nu ajută persoanele fizice şi companiile mici şi mijlocii să rezolve problema securităţii.
Iulian Tudor
22 feb. 2017, 11:20
Ministrul Comunicaţiilor: Mă opun legii securităţii cibernetice în forma actuală pentru că priveşte unilateral problema securităţii

În luna septembrie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finele şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că Guvernul va elabora până la sfârşitul anului 2016 un nou proiect de lege privind securitatea cibernetică, urmând ca acesta să fie adoptat prin procedură legislativă normală de către viitorul Parlament, ales în 11 decembrie.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Delia Popescu declara, în septembrie 2016, pentru News.ro, că proiectul de lege privind securitatea cibernetică, lansat în dezbatere publică la începutul anului 2016, nu are toate avizele necesare şi va reintra în procesul de avizare.

Augustin Jianu a precizat că nu a fost niciodată de acord, în trecut, cu legea securităţii cibernetice în forma care a existat şi a avut multe ”discuţii contondente şi conflicte” în cadrul grupurilor de lucru care se ocupau de redactarea acelei legi, în calitate de director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

”Am susţinut nevoia unei legislaţii de securitate cibernetică. În ultimă instanţă, după amendamente, era acea problemă cu colectarea datelor fără mandat, în momentul în care acea problemă s-a rezolvat, am susţinut că ar fi mai bine să avem o lege aşa incompletă sau proastă, care nu priveşte securitatea ca pe un ecosistem, decât să n-avem nimic. Dar, în măsura în care decizia este în totalitate la mine, mă opun complet acelei legi”, a spus Jianu, pentru News.ro.

Ministrul consideră că legea, în forma ei actuală, abordează unilateral problema securităţii cibernetice, rezolvă doar problema protecţiei unor infrastructuri de interes naţional şi scapă din vedere aspecte importante.

”Optica persoanelor care au redactat legea a fost unilaterală, n-au văzut decât anumite probleme. Eu văd şi celelalte probleme, ale persoanelor fizice, care nu se pot proteja şi cărora trebuie să le oferim facilităţi să se poată proteja. Văd probleme în ceea ce priveşte companiile mici şi mijlocii care, iarăşi, nu au finanţare să-şi cumpere echipamente sau softuri de securitate, să implementeze nişte măsuri tehnico-administrative ca să reducă riscurile cibernetice”, a afirmat ministrul.

Jianu a subliniat că în alcătuirea unei noi legi se va concentra pe directiva europeană privind securitatea reţelelor şi sistemelor informatice (NIS) din 2016.

Potrivit acesteia, companiile care furnizează servicii esenţiale, precum furnizorii de servicii digitale, trebuie să se conformeze unor norme care vizează reducerea riscului cibernetic.

Măsura vizează companiile din sectorul transporturi, energetic, sănătate, bancar, pieţe financiare şi infrastructură digitală. În plus, directiva nu prevede intervenţia statului decât în cazul unui incident, potrivit ministrului.

”Nu prevede ingerinţa statului decât în maniera în care măsurile respective trebuie implementate la nivelul fiecărei companii şi în condiţiile în care, se întâmplă un incident, se dovedeşte faptul că firma nu a fost conformă, atunci statul poate interveni şi poate aplica sancţiuni”, a afirmat Jianu.

Obligaţia României, ca stat membru, este să aplice directiva până în luna mai 2018.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce părere au preoții despre horoscop și astrologie. Răspunsul părintelui Dascălu 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație