Ministrul consilier Laura Nasta: Marea Britanie reprezintă pentru România al 15-lea partener din Europa

Promovarea economiei României, atragerea de investiții străine și creșterea exporturilor în Regatul Unit, priorități ale Ambasadei României de la Londra.
Filip Stan
27 iun. 2022, 20:22
Ministrul consilier Laura Nasta: Marea Britanie reprezintă pentru România al 15-lea partener din Europa

Ministrul consilier Laura Nasta, coordonatorul Biroului de Promovare Comercial-Economică (BPCE) din Ambasada României în Marea Britanie, precizează, într-un interviu pentru CETĂȚEANUL, că Regatul Unit se situează pe primul loc în topul țărilor cu care țara noastră are excedent al balanței comerciale.

De asemenea, Regatul Unit a modificat recent regulile de imigrație pentru a le alinia la dispozițiile TCA (Trade and Cooperation Agreement), permițând prestarea de servicii post-vânzare prevăzute în cadrul subcontractelor de instalare şi mentenanță, subliniază Naura Nasta.

Ce reprezintă Marea Britanie pentru Romania din punct de vedere al relațiilor comerciale?

Laura Nasta: Marea Britanie reprezintă pentru Romania al 15-lea partener din Europa în ceea ce privește comerțul total de bunuri. La sfârșitul anului 2021 UK ocupa locul 11 în topul piețelor de destinație a exporturilor românești din Europa, iar în topul țărilor partenere la import ocupa locul 18. În anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au crescut susținut, pe fondul atenuării efectelor Brexit și al relansării economiilor celor două țări, după restricțiile existente pe perioada pandemiei. În anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat un volum de 3 miliarde euro din care export 2,13 miliarde euro și import 0,87 miliarde euro.

Pe fondul creșterii treptate a volumului exporturilor și în același timp pe o diminuare semnificativă a importurilor, România a înregistrat un sold pozitiv record al balanței comerciale bilaterale de 1,265 miliarde euro pentru anul 2021,  depășind valoarea maximă istorică de 1,135 miliarde euro înregistrată în anul 2018.

În luna ianuarie 2022, schimburile comerciale bilaterale au crescut față de aceeași perioadă a anului anterior cu 38,48%, înregistrând un volum de 252,7 milioane euro din care export 195 milioane euro (o creștere cu 36,5%) și import 57,7 milioane euro (o creștere cu 45,6%), soldul balanței comerciale în luna ianuarie 2022 păstrând un sold pozitiv de 137,3 milioane euro.

Marea Britanie păstrează primul loc în clasamentul țărilor partenere din punct de vedere al excedentului balanței comerciale, marcând nu numai un rezultat pozitiv pentru România. Declarații vamale standard pentru produsele reglementate

Cum sunt afectați exportatorii români de Brexit?

Laura Nasta: Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit operează o frontieră externă cu UE, ceea ce presupune efectuarea unor controale ale circulației mărfurilor între Marea Britanie (mai exact Anglia, Țara Galilor și Scoția) și UE.

Front comun în Europa împotriva Rusiei, marile ţări fac alianţe în pregătirea războiului. Acord puternic de protecţie reciprocă între Suedia şi Marea Britanie
Sunt necesare declarații vamale standard pentru produsele reglementate și produsele accizabile, cum ar fi alcoolul și produsele din tutun. Există, de asemenea, controale fizice la punctul de destinație sau la alte unități autorizate la toate animalele și plantele cu grad ridicat de risc, precum și o cerință de notificare prealabilă pentru anumite transporturi.

Începând cu 1 ianuarie 2022, toate produsele de origine animală și toate plantele și produsele vegetale reglementate vor necesita, de asemenea, o notificare prealabilă și o documentație medicală relevantă.

Comercianții care transporta orice tip de mărfuri vor trebui să facă declarații vamale complete la punctul de import și să plătească tarifele relevante. Sunt necesare declarații complete privind siguranța și securitatea, iar produsele care fac obiectul controalelor sanitare și fitosanitare (SPS) vor trebui prezentate la posturile specifice de inspecție, la frontieră. Controalele SPS pentru animale, plante și produsele derivate vor avea loc la punctele de control de la frontierele Marii Britanii și nu la destinație. Nu se vor efectua verificări la frontieră în cadrul SPS pentru produsele expediate din Irlanda de Nord în Marea Britanie.

Multe companii românești care au contracte de servicii au solicitat clarificări suplimentare cu privire la normele din Regatul Unit pentru cei ce asigura mentenanța şi instalarea echipamentelor livrate. În legătură cu acest aspect, Regatul Unit a modificat recent regulile de imigrație pentru a le alinia la dispozițiile TCA (Trade and Cooperation Agreement), permițând prestarea de servicii post-vânzare prevăzute în cadrul subcontractelor de instalare şi mentenanță.

Pe tema schimbărilor provocate de Brexit, cu impact asupra firmelor românești active pe piaţa britanică, Ambasada a organizat numeroase evenimente de informare a mediului de afaceri din România cu privire la noile proceduri vamale și problematica diversă cu care se confruntă acum exportatorii, importatorii si transportatorii.

Cum sprijină BPCE Londra companiile românești să intre pe piața din UK?

Laura Nasta: Consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Unit constituie un obiectiv strategic major pentru Ambasada României la Londra, inclusiv având în vedere prioritatea acordată creșterii volumului schimburilor comerciale și atragerii de noi investiții britanice în țara noastră.

România  s-a implicat  activ și pe fond în definirea  liniilor directoare  ale Uniunii Europene în cadrul negocierilor cu Regatul Unit, pentru a se asigura că prioritățile și interesele naționale, inclusiv ale agenților economici  români și  ale industriilor  de profil, sunt reflectate  într-o manieră  corespunzătoare.

Preocupările şi priorităţile României au fost incluse într-o manieră satisfăcătoare în „Acordul  de Comerț și Cooperare UE – UK” (TCA), principalul instrument juridic internațional care reglementează relaţiile dintre UE, statele membre UE şi UK în perioada post-Brexit.

 

În prezent, continuă negocierile între România și Marea Britanie pentru consolidarea ”Parteneriatului Strategic” bilateral. Revizuirea  Parteneriatului   Strategic  reprezintă  o necesitate  impusă  atât de modificarea  cadrului  de raportare la Marea Britanie (care a devenit, din stat membru al UE, stat terț), cât și de evoluțiile semnificative consemnate atât la nivel bilateral, cât şi internațional de la ultima revizuire a acestuia în 2011 (e.g. creșterea puternică a comunității românești din UK, consolidarea tendințelor favorabile în schimburile comerciale, îmbunătățirea perspectivele investiționale, creșterea şi diversificarea amenințărilor şi riscurilor de securitate la nivel mondial etc.). Astfel,  se poartă  negocieri  cu partea  britanică asupra unui nou text care va reflecta mai fidel natura strategică  a relației România – UK în noul context bilateral, european şi global.

Strategia pentru creșterea exportului românesc în Marea Britanie are două paliere: (1) creșterea cantității de produse și servicii românești care sunt deja prezente pe piața britanică şi (2) diversificarea portofoliului de export românesc prin introducerea de noi produse și servicii românești pe această piața. BPCE Londra sprijină exportul produselor și al serviciilor românești prin diseminarea cererilor de ofertă și a oportunităților de cooperare primite de la companiile britanice către entitățile direct interesate din România (firme, patronate, camere de comerț, asociații profesionale, etc.) și, similar, diseminează ofertele românești de produse și servicii către potențiali clienți din Marea Britanie.

Biroul de promovare comercială și economică Londra sprijină înființarea ”Romania Desk” în cadrul Camerelor de Comerț britanice pentru promovarea potențialului economic al României, a produselor și serviciilor românești, dar și pentru atragerea de investitori britanici în țara noastră. Pe data de 10 martie a.c. a avut loc lansarea primului ”Romania Desk” în cadrul Thames Valley Chamber of Commerce.

 Sunt companiile britanice interesate sa investească în Romania? Ce avantaje oferă România investitorilor britanici ?

Laura Nasta: Răspunsul direct şi scurt la prima dvs. întrebare este „da”.

La 31 martie 2022, conform datelor ONRC, Marea Britanie ocupa locul 12 în clasamentul pe ţări de rezidență a investitorilor în societăți cu participare străină la capitalul social, cu o valoare totală a capitalului subscris de 1,09 miliarde euro (2,35% din totalul investițiilor străine) în 6.445 societăți comerciale.

Biroul de Promovare Comercială și Economică (BPCE) Londra, prin prezentările INVEST România pe care  le face companiilor britanice, încurajează investițiile în țara noastră în diferite domenii precum: energie regenerabila (termocentrale, hidrocentrale, centrale nucleare, turbine eoliene, panouri solare, centrale pe bază de biomasă), infrastructură (autostrăzi, poduri, aeroporturi, porturi etc.), agricultură și industrie alimentară, tratarea apelor reziduale, reciclarea deșeurilor (hârtie, plastic, electronice, lemn), IT&C etc.

România are un mediu investițional atractiv și sigur, poate oferi investitorilor britanici atât proiecte de interes public, cât și din sectorul privat. Domeniile prioritare ale dezvoltării României în viitor, respectiv energie, infrastructură, IT, apărare și protecția mediului, corespund în mod fericit şi oportun cu interesul și experiența companiilor britanice în dezvoltarea procesului investițional în străinătate. De asemenea, potențialul agricol al României poate veni în întâmpinarea unei priorități guvernamentale britanice, respectiv atât asigurarea surselor de import, cât și a necesarului de creștere a consumului intern (cereale, uleiuri, vinuri, produse apicole etc). Ca domeniu strategic distinct de cooperare, menţionez aici şi sectorul industriei de apărare.

Ambasadorul României la Londra, Laura Popescu, împreună cu Laura Nasta și membrele Clubului „Romanian Women in Business in the UK”, fondat de Ambasada României la Londra
Printre punctele forte ale României pentru atragerea investitorilor britanici sunt: cotele reduse de impozitare, un nivel scăzut al costurilor forței de muncă și un grad ridicat de calificare a acesteia (foarte mulţi vorbitori de limbi străine), o piață imobiliară cu preţuri rezonabile și o piață industrială în plină expansiune, o industrie agricolă şi alimentare puternice și un nivel de competitivitate foarte ridicat în domeniul tehnologiei și IT-ului, constituie câteva dintre argumentele oferite de Ambasada României la Londra prin BPCE Londra investitorilor britanici pentru a investi în România.

 Ce planuri aveți pentru pentru perioada următoare?

Laura Nasta: Existența unui cadru juridic complex, atât la nivelul relațiilor UE – Regatul Unit al Marii Britanii, cât și a celor bilaterale româno – britanice, este de natură să asigure o perspectivă deosebit de favorabilă viitorului schimburilor comerciale și cooperării economice dintre cele două state.

Promovarea exportului românesc și în special diversificarea gamei de produse oferite pe această piață, precum și atragerea de investiții britanice în România, potențial generatoare de export, rămân cele mai importante obiective. Activitatea va fi focusată pe organizarea de acțiuni promoționale dedicate României, identificarea și valorificarea cât mai multor oportunități de export și atragere de noi investiții străine. Promovarea INVEST România în rândul potențialilor investitori britanici va deține o pondere importantă.

Menținerea contactelor cu reprezentanții cu sarcini economice din alte state membre ale UE prezente în Marea Britanie poate contribui la o mai bună armonizare a pozițiilor acestora în cadru politicii comerciale comune, la promovarea unor posibile acțiuni de cooperare pe această piață.

Ambasada va continua să contribuie la creșterea vizibilității potențialului economiei românești în UK, aspect deosebit de important în contextul proceselor de globalizare economică și comercială.

Citeşte şi:

UE impune taxă de intrare în spaţiul Schengen. Vor fi vizate peste 60 de ţări, între care SUA şi Marea Britanie

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cum apar moliile de bucătărie și cum scapi de ele: această e cea mai bună soluție
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România