„Intenţia mea este să facem ordine în sectorul energetic (…). Sunt adeptul parteneriatului public-privat, trebuie probabil să schimbăm legea. Trebuie modificată şi legea energiei, altfel preţul o ia razna„, a afirmat ministrul desemnat al Energiei, Constantin Niţă, la audierea în comisiile reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Preţul energiei electrice va creşte cu 10% de la 1 ianuarie, întrucât pe lângă creşterea de 6% determinată de recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va avea impact pe factură şi suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă. Statul sprijină producţia de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care se acordă gratuit producătorilor. Aceştia vând certificatele către furnizori, catre sunt obligaţi să le cumpere. Furnizorii transferă costul achiziţiei certificatelor verzi în facturile finale plătite de consumatori.
Potrivit ministrului desemnat al Energiei, dacă preţul gazelor de şist va fi unul avantajos, Guvernul ar trebui să fie de acord cu extragerea acestor resurse.
Niţă a adăugat că statul nu are suficiente fonduri pentru a susţine investiţia de 4 miliarde euro în construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă, iar soluţia ar fi cedarea pachetului majoritar de acţiuni al companiei care derulează această investiţie, EnergoNuclear, către investitori privaţi.
„Ştiu că fostul premier Boc a primit de la o firmă din Coreea de Sud o ofertă de cumpărare a 51% din acţiuni. Nimeni nu a dat un răspuns concret. Soluţia cred că ar fi să fim de acord cu un asemenea procent. La reactoarele 3 şi 4 sunt acţionari şi ArcelorMittal şi Enel sau E.ON„, a spus Niţă, care a revenit şi a precizat că al treilea acţionar al EnergoNuclear, pe lângă Nuclearelectrica şi ArcelorMittal, este grupul italian Enel.
EnergoNuclear este controlată de stat, prin Nuclearelectrica. ArcelorMittal şi Enel deţin participaţii minoritare.