Ministrul Culturii despre Roşi Montană: Dacă se face înţelept includerea în UNESCO, va trebui să fie loc pentru a fi conservat situl

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că dacă se va face înţelept integrarea în patrimoniul UNESCO a localităţii Roşia Montană va trebui să fie loc şi pentru conservarea sitului şi, în condiţiile în care se îndeplinesc toate criteriile de ecologie şi de mediu, să poată fi exploatat. Conservarea patrimoniului şi exploatarea aurului din subsol ”nu ar trebui una să o excludă pe cealaltă”, a mai spus ministrul, precizând însă că aceasta este părerea sa strict personală.
Alina Costache
25 iul. 2017, 12:41
Ministrul Culturii despre Roşi Montană: Dacă se face înţelept includerea în UNESCO, va trebui să fie loc pentru a fi conservat situl

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor, că dosarul privind introducerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este în procedură de evaluare, iar în septembrie va veni în România un reprezentant din partea UNESCO să viziteze situl.

„Este o procedură în derulare. Nu vreau să vorbesc foarte mult de Roşia Montană pentru că este un proces în desfăşurare”, a spus Romaşcanu.

Întrebat dacă includerea în UNESCO ar însemna şi excluderea unei posibile exploatări miniere în viitor, ministrul Culturii a răspuns că nu ştie să răspundă în acest moment la această întrebare.

„Nu ştiu să vă răspund în acest moment la acest lucru, lăsaţi-mă să studiez problema şi vorbim (…) Eu cred că în condiţiile în care se face înţelept integrarea în patrimoniul UNESCO va trebui să fie loc şi pentru conservarea sitului ceea ce este de conservat şi, în condiţiile în care se îndeplinesc toate criteriile de ecologie şi de mediu şi aşa mai departe, să poată fi exploatat. Asta este părerea mea strict personală. Nu zic că se va exploata, nu ştiu dacă se va exploata vreodată, dar nu ar trebui una să o excludă pe cealaltă”, a mai spus Lucian Romaşcanu.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a participat, marţi, la Alba Iulia, la şedinţa Comisiei Parlamentare pentru Centenar, întâlnire organizată la Universitatea „1 Decembrie 1918″ şi la care au participat parlamentarii membri ai comisiei, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene dar şi reprezentanţii unor organizaţii patriotice.

În decembrie 2015, ministrul Culturii de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, a clasat peisajul minier pe lista monumentelor istorice categorie A. În luna februarie 2016, el a anunţat că zona va fi înscrisă în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, lucru care s-a întâmplat în octombrie 2016.

Potrivit evaluărilor, Roşia Montană îndeplineşte cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roşia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoaşterea interacţiunii pozitive, generatoare de valoare, între om şi mediul său natural.

Ministerul Culturii a trimis, la UNESCO, pe 4 ianuarie 2017, dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

Citeşte şi Ministrul Culturii, despre Cuminţenia Pământului: Comisioanele de rambursare înseamnă costuri între 100.000 şi 200.000 de lei

 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Metoda eficientă prin care dezaburești rapid geamul de la mașină. Trucul simplu pe care trebuie să-l știe toți șoferii
Capital.ro
Adio, mașini pe benzină și motorină? Schimbarea istorică a început deja. Toți proprietarii auto trebuie să afle
Playtech.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Danielei Iliescu. Toți și-au dat coate când au văzut-o!
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Pățaniile unor tineri care au refuzat să dea „atenții” și cadouri. „E evident că noi suntem ăia tâmpiți picați din cer în țara asta”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela s-au căsătorit! Cei doi vor deveni părinți pentru a doua oară
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Permis de conducere FĂRĂ examen. S-a schimbat legea din octombrie 2024
StirileBZI
Așa trebuie să îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
substantial.ro
Atac cu rachetă balistică asupra Sumî: opt morți și 49 de răniți
MediaFlux
Se DAU DOUĂ PENSII în DECEMBRIE! SENIORII care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Povești pierdute” din masacrul din Glencoe, descoperite în timpul săpăturilor arheologice