„Eu cred că antagonizarea taberelor nu e bună. Din punctul acesta de vedere, e regretabil că s-au spus acele cuvinte (o parte din angajaţi cereau plecarea străinilor angajaţi ai Operei, din ţară). Au fost două persoane care au proferat asemenea insulte. Am văzut, de asemenea, că Opera a publicat un comunicat în care s-a distanţat de orice fel de manifestare naţionalistă în această privinţă.
Mi se pare normal. Opera a fost întotdeauna o scenă internaţională, unde au venit artişti din străinătate, mari voci, producători, regizori şi va continua să rămână aşa. Regret că au fost angajaţi ai Operei care s-au coborât până la a arunca asemenea insulte. Sunt convins că ele nu reprezintă instituţia. Pe de altă parte, nici antagonizarea taberelor nu mi se pare o soluţie de viitor.
Până la urmă, e regretabil că ne despărţim de un mare artist. Am făcut tot ce am putut pentru a-l menţine şi ca să îi dăm condiţiile de creaţie şi instituţionale în care să îşi continue lucrul acolo, dar asta nu înseamnă sfârşitul Operei Naţionale din Bucureşti. Nu înseamnă sfârşitul talentului românesc. Să ne amintim că avem o mare tradiţie, că balerini români, balerini internaţionali care au venit şi vor veni în continuare să danseze la Opera din Bucureşti. Nu cred că istoria se opreşte aici”, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu la RFI.
Balerinii solidari cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru au manifestat, marţi, paşnic în timp ce o parte din angajaţii vechi ai Operei l-au criticat pe Johan Kobborg, acuzându-l de discriminare.
Afară din ţară, au strigat unii dansatori din corpul de balet al ONB, nemulţumiţi de salariile balerinilor străini, exorbitante, spuneau ei, în comparaţie cu ale balerinilor români.
Citeşte şi: Protest la Opera Naţională Bucureşti. Artiştii au ieşit în stradă VIDEO
„Eu sunt ministrul culturii. Nu pot să urmăresc fiecare meandră. Artiştii au foarte multe şi este normal. O fire creatoare, un om care este urmărit de idei, de sentimente, de creaţia lui. Încă o dată, din discuţiile pe care le-am avut în biroul meu şi din cele pe care domnul Kobborg le-a avut cu conducerea Operei, a fost foarte clar că dumnealui primeşte poziţia de director artistic al corpului de balet, o poziţie care nu mai existase până atunci în organigramă.
Era foarte clar că această poziţie de director artistic, nu depinde decât de directorul general. Era subordonat doar directorului general. I se lasă toată libertatea de creaţie artistică. Dacă domnul Kobborg a simţit dintr-un motiv sau altul că nu va avea (libertate) sau că nu e posibil să meargă mai departe, nu ştiu. Din punct de vedere instituţional s-a făcut tot ceea ce este omeneşte posibil şi instituţional posibil. Eu cred că şi eu am făcut tot ce se poate şi sunt convins că şi domnul Conta a făcut tot ce se poate. Mai departe este decizia fiecăruia dacă doreşte sau nu să colaboreze cu o instituţie.
Există şi alte oferte, nu putem şti. Îmi pare foarte rău că, în ciuda dorinţei noastre şi a publicului de a avea profesionişti excelenţi în această instituţie, unul dintre ei se retrage. Până la urmă, asta este. Cred că nu o să moară Opera aici. Vor fi şi alte posibilităţi. Sunt convins că o parte dintre spectacole se vor juca în continuare. O să găsească, probabil, conducerea Operei alte soluţii. Nu ştiu. Îmi pare foarte rău de plecare domnului Kobborg. Acest lucru pot să îl spun foarte deschis. Îmi pare rău şi că doamna Cojocaru nu va mai dansa. Atunci când venea, era un eveniment, o sărbătoare pentru baletul românesc. Dar noi trebuie să respectăm decizia artiştilor. Ei au o deplină libertate, libertatea de creaţie, libertatea de a se asocia, de a colabora. Ce putem face altceva decât să încercăm să le oferim aceste lucruri? Dacă ei nu doresc să o facă, îmi pare foarte rău. Fiecare este liber să aleagă mai departe”, a mai spus Vlad Alexandrescu.