Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, consideră că statul român ”a negociat prost” cu proprietarii lucrării lui Constantin Brâncuși – ”Cumințenia pământului” -, într-un mod jignitor pentru aceștia.
„Statul român a mai negociat cu proprietarii și a negociat prost. (…) Felul în care statul a negociat în anii trecuți a fost, după părerea mea, e o părere personală, jignitor pentru proprietari”, a spus Alexandrescu, într-o întâlnire informală cu presa.
El a precizat că a obținut, printr-un memorandum adresat Guvernului de către Ministerul Culturii, permisiunea ca în numele Executivului să renegocieze cumpărarea acestei lucrări cu proprietarii ei și a numit comisia pe care o va conduce în acest scop.
„În măsura în care vom ajunge la un acord vom putea să cumpărăm lucrarea astfel încât ea să rămână în circuitul public. De fapt asta e discuția: noi recunoaștem în totalitate dreptul proprietarilor de a dispune de lucrare, de a o vinde, dacă doresc. Chestiunea este să vedem dacă ajunge în patrimoniul unei persoane private și rămân într-o colecție inaccesibilă, sau, dacă, într-un fel sau altul, poate să rămână într-unul din muzeele importante din România, astfel încât să fie văzută de români și de străini care vin în România. Asta e discuția, dar ea trebuie să plece de la faptul că această operă de artă a fost retrocedată proprietarilor și ea aparține de drept proprietarilor. Statul român nu se poate prevala de niciun fel de avantaje, după ce ea a avut soarta pe care a avut-o”, a arătat Alexandrescu.
Ministrul Culturii a afirmat că această comisie „va porni cu noi principii” în negocierea cumpărării „Cumințeniei pământului” și a refuzat să precizeze prețul oferit. „Nu pot să vă spun cât ofer, pentru că face parte din procesul de negociere. El se desfășoară deja. O să vă rog să-mi acordați încredere pe acest punct, fiindcă apăr interesul public”, a mai spus Vlad Alexandrescu.
Guvernul a decis să reia procesul de achiziție a sculpturii ”Cumințenia pământului”, realizate de Constantin Brâncuși, a anunțat, luna trecută, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. El a precizat că reluarea procesului presupune numirea unei noi comisii care să se ocupe de achiziție și care să facă noi evaluări.
„Toate aceste demersuri vor fi reluate și reanalizate. Va fi un obiectiv important al Guvernului să ducă procesul la bun sfârșit. Evident că știm prețurile și știm discuțiile pe care comisia anterioară le-a avut cu proprietarii acestui obiect de artă, dar cred că este un moment important, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, faptul că Guvernul dorește să reia procesul de achiziție”, a subliniat, la acea dată, Dan Suciu.