El face, pe parcursul zilelor de joi și vineri, vizite de lucru în șase comune clujene, alături de caravana PNDR 2020, în vederea promovării Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, scrie Agerpres.
Citeşte şi: Daniel Constantin: Respectăm alegerea lui Dragnea la şefia PSD. Parteneriatul nostru merge mai departe
„Este o vizită în scop profesional, încercăm să aducem informațiile despre fondurile europene mai aproape de fermieri. Pe de altă parte, încercăm să identificăm la nivel de comună oameni care sunt interesați să intre în rețeaua națională de dezvoltare rurală.
Ce înseamnă acest lucru ? Să interacționeze direct cu oamenii din Ministerul Agriculturii, din Autoritatea de Management, să primească informații în mod direct, să le transmită fermierilor, dar, în egală măsură, să ne transmită și nouă informații cu privire la activitatea care se desfășoară în fiecare comună și nevoile pe care le au fermierii.
Pe de altă parte, este o perioadă extrem de încărcată, în sensul că suntem pe ultima sută de metri pentru accesarea de fonduri europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013. În egală măsură, am lansat și cred că suntem singurul minister care deja a lansat aproape toate măsurile pentru finanțare, primim proiecte.
Valoarea proiectelor măsurilor deschise este deja de 900 de milioane de euro, numai pentru anul 2015, din luna septembrie se deschide și ultima măsură cu interes extraordinar pentru primării, măsura de investiții în zona de infrastructură rutieră, canalizare, apă. Așadar, sunt foarte multe informații pe care trebuie să le transmitem„, a menționat Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, județul Cluj ar trebui să acceseze mai multe fonduri europene.
„Ce am observat: că este un județ în care s-au investit aproape 260 de milioane de euro, sunt contractate în momentul de față și s-au plătit o mare parte din aceste sume, dar e un județ în care mai e nevoie de finanțare.
Trebuie să mai aducem aici foarte multe fonduri europene; dacă nu mă înșel, doar 46 de comune au beneficiat de finanțare până acum pe zona de infrastructură, undeva la 360 de tineri. Deci încă mai este nevoie de fonduri pentru a dezvolta agricultura și infrastructura rurală”, a completat Daniel Constantin.
Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a declarat că fermierii din zonă au, la fel ca ceilalți fermieri din județ, o serie de probleme.
„Pe noi ca primărie ne interesează derularea fondurilor europene pe măsurile care urmează și în ce măsură Ministerul Agriculturii ne poate sprijini, pentru că este foarte important ca aceste fonduri să se deruleze în regim de urgență. Nu este firesc să se deruleze un proiect european pe o perioadă de cinci ani. (…)
Problemele fermierilor: nu au unde valorifica produsele finite, în acest moment stau cu laptele pe stoc, pentru că nu este ridicat de către nimeni. Știm cu toții ce s-a întâmplat cu Napolact Cluj, spunem că este în inima Ardealului și de fapt dânșii aduc lapte praf din Ungaria.
Este problema cu care se confruntă crescătorii de ovine, nu au unde să-și valorifice produsele, lipsa unui centru care să preia aceste produse și să le distribuie mai departe, nu suntem sprijiniți pentru a face export, chiar dacă avem numărul de animale și avem suficiente produse.
Deci, un centru unde să fie aduse aceste produse și pe urmă a le exporta spre alte țări ale UE cred că ar fi foarte benefic. Ne gândim că nu avem un abator la nivelul județului Cluj — o mare problemă pentru crescătorii de animale. Nu este firesc să circule prin alte județe. Trebuie să-și îndrepte atenția și spre județul Cluj și trebuie să găsească o soluție și pentru acești fermieri”, a afirmat Lucia Suciu.