Ministrul Daniel David, explicaţii în controversa dispariţiei orelor de istorie: „Am propus ca istoria românilor să fie făcută în clasa a 9-a”

Ministrul Educației, Daniel David, a clarificat miercuri seară că nu se renunță la orele de istorie universală și istorie a românilor în clasele a 11-a și a 12-a, ci se propune mutarea acestora mai devreme, în clasele a 9-a și a 10-a. El a subliniat că planurile-cadru sunt în prezent în dezbatere publică și că așteaptă opiniile specialiștilor.
Mircea Filipescu
06 feb. 2025, 09:43
Ministrul Daniel David, explicaţii în controversa dispariţiei orelor de istorie:

„Dacă vă uitați ce am propus pentru clasa a 9-a și a 10-a, am propus ca istoria românilor să fie făcută acolo pe motivul că au fost foarte multe argumente legate de faptul că în clasa 12-a, cei care sunt la biochimie, la mate-fizică, se pregătesc bacalaureat, nu mai abordează serios aceste discipline care țin de cultura națională. Ideea a fost să le aduci mai jos, în clasa a 10-a poate clasa a 9-a. Eu când am făcut istorie în liceu, într-adevăr, am făcut-o în clasa a 9-a”, a explicat Daniel David, la Digi 24.

Ministrul a menționat că planul-cadru a fost introdus în dezbatere cu întârziere și că procesul ar fi trebuit să aibă loc încă din 2021. Potrivit acestuia, motive precum pandemia, greva profesorilor și contextul politic au dus la amânarea acestuia. Totuși, el subliniază că această consultare este esențială pentru a asigura o formă finală care să fie larg acceptată în sistemul educațional.

„Planurile-cadru trebuiau puse într-o dezbatere publică, fiindcă suntem am întârziat. Ar fi trebuit să fie acest proces în 2021, pentru că cei care au terminat gimnaziul pe noile planuri-cadru ar fi trebuit să intre pe aceeași logică de curriculum la liceu. Din diverse motive, ba pandemia, ba greva, după aceea, contextul politic au amânat foarte mult acest lucru, deși legea și gândirea, ca să spun așa curriculară ar fi necesitat acest lucru.

Și atunci, am pus în dezbatere și în consultare publică proiectele pentru planul de cadru și așteptăm feedback-ul specialiștilor din diverse domenii, fiindcă în final, în luna martie, forma la care va trebui să ajungem trebuie să fie o formă larg acceptată în sistem. Eu n-am spus consens sau să fie toată lumea de acord că nu se poate, dar trebuie să ai un suport larg în sistem, astfel încât planurile-cadru să servească dezvoltarea elevului, să protejeze și să stimuleze dezvoltarea profesorilor și să deschidă școala spre societate. Cam asta este filozofia”, a mai spus ministrul.

Referitor la solicitarea celor 12 decani de facultăți de Istorie și a președintelui Academiei Române, care cer menținerea unei ore de istorie universală sau istorie a românilor pe săptămână în clasele a 11-a și a 12-a la anumite profiluri, Daniel David a afirmat că înainte de a decide asupra numărului de ore, este necesară o viziune clară asupra modului în care trebuie structurată materia de istorie la liceu.

Citeşte şi: Calendar simulare Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025

„Dispar din curriculum-ul centralizat, dar am primit memoriu, avem perioada de dezbatere până în 6 martie. Mă întâlnesc cu cei care au trimis memoriul, probabil săptămâna viitoare, fiindcă, sigur că numărul de ore contează și vom ajunge acolo, dar înainte de a ajunge la numărul de ore, noi trebuie să avem un model. Adică: cum vrem să arate istoria din clasa a 9-a până în clasa a 12-a? Materiile trebuie să fie mai generale, mai specifice?”, susține el.

În ceea ce privește modificările privind structura disciplinelor, ministrul a explicat că noua abordare vizează o mai mare flexibilitate. Astfel, în loc ca ministerul să impună un număr fix de ore pentru fiecare profil, va exista o componentă descentralizată, care va permite școlilor și elevilor să aibă mai multă libertate în alegerea disciplinelor și a numărului de ore alocate.

„O schimbare sau o modalitate nouă de a gândi raportul disciplină-ore este legată de faptul că până acuma, de cele mai multe ori în aceste domenii cu curriculum-ul era foarte centralizat, adică ministerul stabilea exact numărul de ore pe fiecare profil, pe fiecare specializare. În acest moment, avem o componentă centralizată și o componentă descentralizată. Dacă te uiți la componenta centralizată, sigur că numărul de ore se reduce, dar ideea componentei descentralizate la nivelul școlii și la nivelul alegerii elevilor este o componentă care în mod normal, dacă școala este serioasă și-și asumă lucrurile importante, numărul de ore nu numai la istorie sau geografie, ci și în celelalte domenii poate să crească, doar că nu mai vine sancționat numărul de sus în jos, ca să spun așa, din cabinetul ministrului”, a mai explicat Daniel David.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu banii profesorilor pentru decontarea cheltuielilor de transport. Schimbări în anul școlar 2026-2027

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Banca mare din România care se închide în luna martie. Românii care au conturi deschise aici trebuie să își retragă banii cât mai repede
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Cum să cureți fierul de călcat în interior. Cea mai ieftină soluție, o ai în casă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Un autobuz STB a luat foc azi dimineață în București! Ce s-a întâmplat cu pasagerii. Pompierii au intervenit de urgență
Cancan.ro
Roman Babițchi, soțul Monalisei, acuzații GRAVE la adresa salonului de înfrumusețare: Asta nu era procedura Morpheus. Au încercat să ascundă crima
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre moartea Elodiei Ghinescu. Dan Diaconescu a dezvăluit totul după ani de zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
CIA transmite Casei Albe o listă neclasificată cu angajați, stârnind îngrijorări legate de securitate
MediaFlux
VIN NINSORILE în ROMÂNIA! Iarnă în toată regula în februarie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)