Ministrul Daniel David, explicaţii în controversa dispariţiei orelor de istorie: „Am propus ca istoria românilor să fie făcută în clasa a 9-a”

Ministrul Educației, Daniel David, a clarificat miercuri seară că nu se renunță la orele de istorie universală și istorie a românilor în clasele a 11-a și a 12-a, ci se propune mutarea acestora mai devreme, în clasele a 9-a și a 10-a. El a subliniat că planurile-cadru sunt în prezent în dezbatere publică și că așteaptă opiniile specialiștilor.
Mircea Filipescu
06 feb. 2025, 09:43
Ministrul Daniel David, explicaţii în controversa dispariţiei orelor de istorie:

„Dacă vă uitați ce am propus pentru clasa a 9-a și a 10-a, am propus ca istoria românilor să fie făcută acolo pe motivul că au fost foarte multe argumente legate de faptul că în clasa 12-a, cei care sunt la biochimie, la mate-fizică, se pregătesc bacalaureat, nu mai abordează serios aceste discipline care țin de cultura națională. Ideea a fost să le aduci mai jos, în clasa a 10-a poate clasa a 9-a. Eu când am făcut istorie în liceu, într-adevăr, am făcut-o în clasa a 9-a”, a explicat Daniel David, la Digi 24.

Ministrul a menționat că planul-cadru a fost introdus în dezbatere cu întârziere și că procesul ar fi trebuit să aibă loc încă din 2021. Potrivit acestuia, motive precum pandemia, greva profesorilor și contextul politic au dus la amânarea acestuia. Totuși, el subliniază că această consultare este esențială pentru a asigura o formă finală care să fie larg acceptată în sistemul educațional.

„Planurile-cadru trebuiau puse într-o dezbatere publică, fiindcă suntem am întârziat. Ar fi trebuit să fie acest proces în 2021, pentru că cei care au terminat gimnaziul pe noile planuri-cadru ar fi trebuit să intre pe aceeași logică de curriculum la liceu. Din diverse motive, ba pandemia, ba greva, după aceea, contextul politic au amânat foarte mult acest lucru, deși legea și gândirea, ca să spun așa curriculară ar fi necesitat acest lucru.

Și atunci, am pus în dezbatere și în consultare publică proiectele pentru planul de cadru și așteptăm feedback-ul specialiștilor din diverse domenii, fiindcă în final, în luna martie, forma la care va trebui să ajungem trebuie să fie o formă larg acceptată în sistem. Eu n-am spus consens sau să fie toată lumea de acord că nu se poate, dar trebuie să ai un suport larg în sistem, astfel încât planurile-cadru să servească dezvoltarea elevului, să protejeze și să stimuleze dezvoltarea profesorilor și să deschidă școala spre societate. Cam asta este filozofia”, a mai spus ministrul.

Referitor la solicitarea celor 12 decani de facultăți de Istorie și a președintelui Academiei Române, care cer menținerea unei ore de istorie universală sau istorie a românilor pe săptămână în clasele a 11-a și a 12-a la anumite profiluri, Daniel David a afirmat că înainte de a decide asupra numărului de ore, este necesară o viziune clară asupra modului în care trebuie structurată materia de istorie la liceu.

Citeşte şi: Calendar simulare Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025

„Dispar din curriculum-ul centralizat, dar am primit memoriu, avem perioada de dezbatere până în 6 martie. Mă întâlnesc cu cei care au trimis memoriul, probabil săptămâna viitoare, fiindcă, sigur că numărul de ore contează și vom ajunge acolo, dar înainte de a ajunge la numărul de ore, noi trebuie să avem un model. Adică: cum vrem să arate istoria din clasa a 9-a până în clasa a 12-a? Materiile trebuie să fie mai generale, mai specifice?”, susține el.

În ceea ce privește modificările privind structura disciplinelor, ministrul a explicat că noua abordare vizează o mai mare flexibilitate. Astfel, în loc ca ministerul să impună un număr fix de ore pentru fiecare profil, va exista o componentă descentralizată, care va permite școlilor și elevilor să aibă mai multă libertate în alegerea disciplinelor și a numărului de ore alocate.

„O schimbare sau o modalitate nouă de a gândi raportul disciplină-ore este legată de faptul că până acuma, de cele mai multe ori în aceste domenii cu curriculum-ul era foarte centralizat, adică ministerul stabilea exact numărul de ore pe fiecare profil, pe fiecare specializare. În acest moment, avem o componentă centralizată și o componentă descentralizată. Dacă te uiți la componenta centralizată, sigur că numărul de ore se reduce, dar ideea componentei descentralizate la nivelul școlii și la nivelul alegerii elevilor este o componentă care în mod normal, dacă școala este serioasă și-și asumă lucrurile importante, numărul de ore nu numai la istorie sau geografie, ci și în celelalte domenii poate să crească, doar că nu mai vine sancționat numărul de sus în jos, ca să spun așa, din cabinetul ministrului”, a mai explicat Daniel David.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu banii profesorilor pentru decontarea cheltuielilor de transport. Schimbări în anul școlar 2026-2027

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Locul de lângă București, unde s-au concentrat legende terifiante. Relatările te lasă fără cuvinte
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre