Ministrul de Externe al Italiei vrea să se creeze un Schengen al Apărării

Ministrul de externe italian, Paolo Gentiloni, a lansat joi un apel către statele Uniunii Europene pentru crearea unei zone de apărare comună europeană, în contextul în care UE a început să-și reevalueze politicile după ce Marea Britanie a decis să părăsească forul comunitar.
Filip Stan
15 sept. 2016, 14:30

Marea Britanie a fost tradițional reticentă față de ideea unei mai bune coordonări militare la nivel european, însă rezultatul referendumului britanic privind ieșirea din UE înseamnă că 'dezbaterea privind viitorul apărării europene este reimpulsionată', a subliniat șeful diplomației italiene.

Într-un articol apărut pe site-ul de știri politico.eu cu o zi înaintea Summitului UE de la Bratislava, primul summit al UE fără participarea Marii Britanii după referendumul britanic din 23 iunie, Gentiloni a spus că 'Uniunea Europeană trebuie să găsească răspunsuri eficiente la îngrijorările cetățenilor noștri legate de securitate'.

''Acest lucru presupune o cooperare sporită privind informațiile, poliția și justiția, diplomația preventivă, gestionarea crizelor și — în mod esențial — un salt înainte în strategia de apărare comună europeană'', a menționat oficialul italian.

Citeşte şi UE, acord pentru crearea corpului european pentru protecţia frontierelor

Paolo Gentiloni a pledat pentru o politică pe care el a numit-o simbolic un 'Schengen al apărării'. ''Potrivit acestei abordări, un grup de țări cu aceleași opinii ar urma să înceapă punerea în comun a capacităților și resurselor militare pe baza unui acord ad-hoc. Inițiativa va fi apoi deschisă tuturor statelor membre interesate, conform unor proceduri similare celor adoptate în Acordul Schengen inițial'', a explicat el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri, la Strasbourg, o propunere de creare a unui cartier general unic pentru misiunile militare și civile ale UE.

La rândul lor, Germania și Franța s-au pronunțat recent pentru o mai mare integrare militară în cadrul Uniunii Europene.

Marea Britanie a fost tradițional reticentă față de ideea unei mai bune coordonări militare la nivel european, însă rezultatul referendumului britanic privind ieșirea din UE înseamnă că ‘dezbaterea privind viitorul apărării europene este reimpulsionată’, a subliniat șeful diplomației italiene.

Într-un articol apărut pe site-ul de știri politico.eu cu o zi înaintea Summitului UE de la Bratislava, primul summit al UE fără participarea Marii Britanii după referendumul britanic din 23 iunie, Gentiloni a spus că ‘Uniunea Europeană trebuie să găsească răspunsuri eficiente la îngrijorările cetățenilor noștri legate de securitate’.

”Acest lucru presupune o cooperare sporită privind informațiile, poliția și justiția, diplomația preventivă, gestionarea crizelor și — în mod esențial — un salt înainte în strategia de apărare comună europeană”, a menționat oficialul italian.

Citeşte şi UE, acord pentru crearea corpului european pentru protecţia frontierelor

Paolo Gentiloni a pledat pentru o politică pe care el a numit-o simbolic un ‘Schengen al apărării’. ”Potrivit acestei abordări, un grup de țări cu aceleași opinii ar urma să înceapă punerea în comun a capacităților și resurselor militare pe baza unui acord ad-hoc. Inițiativa va fi apoi deschisă tuturor statelor membre interesate, conform unor proceduri similare celor adoptate în Acordul Schengen inițial”, a explicat el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri, la Strasbourg, o propunere de creare a unui cartier general unic pentru misiunile militare și civile ale UE.

La rândul lor, Germania și Franța s-au pronunțat recent pentru o mai mare integrare militară în cadrul Uniunii Europene.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți