Ambasada României de la Kiev este „pe deplin funcţională”, cu 15 membri ai personalului, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a menţionat că a fost retras o parte din personalul neesenţial, respectiv două persoane.
Potrivit ministrului, nu este nevoie de o reducere suplimentară a personalului, iar toate ambasadele statelor membre ale UE la Kiev au aceeaşi logică de funcţionare.
Citeşte şi: Planul de rezervă al Uniunii Europene în cazul în care Rusia întrerupe furnizarea de gaze naturale
Bogdan Aurescu a explicat că, în acest moment, nu există riscul ca România să fie implicată militar în Ucraina. În schimb, dacă Rusia va invada Ucraina, atunci situația se va schimba și vor fi afectate atât NATO, dar și România.
”România ca stat membru NATO beneficiază de toată măsurile de securitate de care poate beneficia. Este adevărat că dacă Rusia va porni un atac împotriva Ucrainei, situația de securitate la nivelul Europei va cunoaște o deteriorare și atunci evident că va afecta NATO, inclusiv România.
Nu există, în acest moment, pericolul implicării militare din partea României sau a NATO”, a spus Bogdan Aurescu.
Miniştrii apărării din ţările NATO s-au întruneit miercuri şi joi la Bruxelles, pe fondul avertismentelor SUA privind iminenţa unei invazii militare ruse în Ucraina.
Cu această ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a arată că Alianța nu crede foarte tare în intențiile Rusiei de a rezolva conflictul pe cale diplomatică și că țările NATO sunt pregătite pentru cel mai rău scenariu, acela fiind o invazie la scară largă a Ucrainei.
”Până acum nu am văzut o descaladare a Rusiei, dar urmărim îndeaproape mișcările lor. Rusia și-a mutat mai mereu trupele, este un dute-vino. Dacă vom vedea o descaladare, aceasta va fi o plăcere, dar vedem o mișcare permanentă.
Vedem mesaje de la Moscova că ei dau o șansă diplomației. Noi suntem pregătiți pentru discuții diplomatice, dar suntem pregătiți și pentru cel mai rău scenariu (…) Inițial, vorbeam despre 100.000 de soldați, dar acum vedem că acest număr crește, crește. Am văzut în ultimele luni că ei se mută cu armament, cu trupe, apoi retrag trupele, dar armamentul rămâne pe loc. Ulterior, trupele pot fi aduse la loc, iar noi vrem să vedem o mutare de durată, nu doar o mișcare de moment.”, a spus Stoltenberg.