Decizia privind eventuala intrare a României în spațiul Schengen va fi luată în perioada 8-9 decembrie. Consiliul UE, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru trei state comunitare – România, Bulgaria şi Croaţia. Vor fi două reuniuni europene în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă în continuare că România îndeplinește condițiile necesare pentru intrarea în Schengen, dar că nu poate da termene.
„Pot să vă asigur că atât pe partea tehnică, cât și pe partea politică, se avansează în continuare. După cum spunea și domnul președinte Iohannis, există șanse, dar nici eu, nici președintele nu am dat niciodată termene. Nu am spus «Vom intra în spațiul Schengen până la data de…»”, a declarat Bogdan Aurescu.
„După cum spunea și domnul președinte Iohannis, există șanse, dar nici eu, nici președintele nu am dat niciodată termene. Nu am spus «Vom intra în spațiul Schengen până la data de…»”, a afirmat Aurescu.
Bogdan Aurescu a explicat că preferă să nu dea termene fiindcă și în 2011, când lucra în Ministerul de Externe, România îndeplinea criteriile tehnice și aștepta intrarea în Schengen, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
„Am putut să constat așteptarea foarte mare care a fost creată la momentul respectiv, pentru un anumit termen de intrare în Spațiul Schengen, care nu s-a întâmplat. Acest lucru nu este productiv. Nu este bine să dai termene atunci când lucrurile nu sunt rezolvate. Nu este bine să supralicitezi. Nu este bine să crești tonul”, a adăugat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe a punctat faptul că, deși îndeplinim criteriile tehnice, este, totuși, o decizie politică.
„Eu nu vreau să dau astfel de evaluări, nu am făcut niciodată acest lucru și nici nu o să îl fac de acum înainte. Însă ceea ce pot să va asigur este că atât pe partea tehnică, cât și pe partea politică, se avansează în continuare. Până la urmă, decizia este politică, ea se ia în consiliul JAI, unde participă miniștrii de interne. Există un efort diplomatic și politic care se petrece la toate nivelurile”, a punctat Aurescu.