„Am impresia că majoritatea rutelor imigranților nu ajung în România, probabil că este un avantaj că nu sunteți încă membri ai spațiului Schengen. Dar asta nu intră în discuția generală de aderare a României la spațiul Schengen, este ceva ce trebuie discutat în viitor”, a spus ministrul olandez de Externe, după consultările de la București cu omologul său, Bogdan Aurescu.
El a adăugat că există perspective pozitive în ceea ce privește aderarea României la Schengen, dar nu poate preciza în ce moment se va lua o decizie comună a tuturor statelor membre UE în acest sens.
„Proiectul zonei Schengen încă există, nu a murit. Ceea ce facem acum în Europa se bazează pe cooperare pentru a ne asigura că punem în aplicare acordul Schengen. Nu înseamnă că nu există tensiuni, cum vedem acum în criza refugiaților, spuneam că, din punct de vedere temporar, este un avantaj pentru România că nu face parte din zona Schengen, dar nu este ceva pe termen lung, trebuie să fie decis de Consiliul European în baza aspectelor juridice și asupra stadiului de pregătire a României și trebuie să aplicăm mecanismele de verificare pe care le avem. Credem că există perspective pozitive, nu știu însă în ce moment se va decide de către toate țările împreună„, a precizat oficialul olandez.
România își menține dorința de a intra în spațiul Schengen, care „trebuie să reziste” în actualul context în care „este supus unei presiuni deosebite”, a declarat, la rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
„Ne menținem evident dorința de a intra în spațiul Schengen și cred că este important ca de fiecare dată să reiterăm că suntem pregătiți pentru acest lucru. Sigur că în acest moment spațiul Schengen este supus unei presiuni deosebite și vedem cum unele state își închid temporar frontierele, introduc controalele la frontierele lor. Va trebui să analizăm împreună în cadrul UE care este viitorul spațiului Schengen. Însă, din punct de vedere principial, spațiul Schengen este o realizare excepțională a UE la fel ca și zona euro. (…) Prin urmare, este extrem de important ca această realizare deosebită să nu fie anulată”, a afirmat Aurescu, după consultările pe care le-a avut cu omologul său olandez Bert Koenders, aflat în vizită la București.
Ministrul Aurescu a adăugat că România are capacitatea de a consolida securitatea UE din interiorul spațiului Schengen.
„Credem că spațiul Schengen trebuie să reziste, dacă este nevoie să fie îmbunătățit și suntem în continuare încrezători în faptul că avem capacitatea de a aduce mai multă securitate spațiului Schengen, de a aduce mai multă securitate Uniunii Europene și vedem responsabilitatea și solidaritatea europeană în dublu sens: noi suntem dornici să contribuim la acest efort comun din interiorul spațiului Schengen atât prin efortul conceptual, cât și prin cel practic de întărire a securității acestui spațiu”, a punctat Aurescu