Șeful diplomației ungare, care a participat la Consiliul Afaceri Externe al UE (CAE), a menționat că experiențele recente arată că presiunea imigrației se schimbă de pe ruta mediteraneană către rutele terestre în lunile de toamnă și iarnă. Drept consecință, numărul imigranților ilegali care trec granițele ungare s-ar putea dubla începând din luna octombrie, putând să depășească 200.000 la finalul acestui an.
Szijjarto a adăugat că cele mai recente informații indică un număr total de 86.485 de imigranți ilegali sosiți în Ungaria în acest an, dintre care 99,3% vin dinspre Serbia. Datele Frontex (Agenția europeană pentru managementul cooperării operaționale la frontierele externe ale UE) relevă că în luna iunie în Uniunea Europeană au ajuns mai mulți imigranți pe ruta balcanică decât pe cea mediteraneană, majoritatea dintre ei provenind din Siria, Afganistan și Pakistan.
Citeşte şi Ungaria se izolează în faţa imigranţilor: Închide taberele aflate în zonele urbane
Numărul kosovarilor ce ajung în Ungaria s-a redus cu 3%, ceea ce înseamnă că majoritatea imigranților ajunși pe teritoriul ungar au trecut deja prin cel puțin un alt stat menbru UE, a adăugat ministrul ungar. Aceste țări de tranzit, totuși, sunt incapabile să stopeze fluxul de imigranți, Peter Szijjarto dând ca exemplu în această privință Grecia, potrivit Agerpres.
”Ar fi inacceptabil ca Uniunea Europeană să nu reușească să recunoască adevărata semnificație a presiunii (imigrației) din Balcani. În pofida cererilor repetate pentru o abordare mai echilibrată geopolitic, Uniunea Europeană a dat constant impresia că se acordă o atenție insuficientă rutei balcanice”, a subliniat șeful diplomației ungare.
Ungaria a propus organizarea în luna octombrie, la Budapesta, a unei conferințe privind imigrația în UE, la care să participe miniștrii de externe și de interne din statele membre. De asemenea, la conferință ar urma să fie invitați și reprezentanți ai șase țări de tranzit din Balcanii Occidentali și ai Turciei.