Ministrul de Finanţe, prima reacţie despre întâlnirea Klaus Iohannis – BNR: „Medierea nu are loc între două părţi?”

Ministrul de Finanţe vrea discuţii faţă în faţă cu BNR la Cotroceni. Eugen Teodorovici spune că, dacă premierul va decide să o însoţească la discuţiile de vineri cu Preşedintele României, va merge şi vor tranşa problemele cu BNR.
Romania TV
25 apr. 2018, 09:07
Ministrul de Finanţe, prima reacţie despre întâlnirea Klaus Iohannis - BNR:

„Nu am auzit de aceasta invitatie. Se vorbea de o mediere, nu are loc intre două parti? Că a decis domnul preşedinte să discute în primă fază cu BNR e decizia domniei sale.  Dacă se va transmite invitaţia premierului, o să vedem dânsa ce decide, componenţa echipei. E normal să merg cu ea la orice întâlnire, dacă dânsa decide. Cu mare drag, daca decide să o însoţesc”, a declarat ministrul de Finanţe. 

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că nu există un conflict între Guvern şi Banca Naţională a României şi a criticat demersul preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că doreşte să fie mediator între cele două instituţii.

„Un conflict nu există (între BNR şi Guvern – n.r.). O discuţie, în schimb, poate să existe în orice structură publică. În schimb, nu mediere în sensul pe care preşedintele a încercat să-l transmită în spaţiul public. Deci, nu o mediere, pentru că nu trebuie să fie cineva din afară să stea între Guvern şi Banca Naţională pentru a media, ce? Ne-am întâlnit, ne vom întâlni, iată că nu e nevoie să ne pună cineva la aceeaşi masă să discutăm. Dacă părţile nu-şi exprimă această nevoie, dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva care să vrea cu orice preţ să medieze?”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Acesta a spus că are convingerea că reprezentanţiii BNR îi vor transmite şefului statului acelaşi punct de vedere.

„Banca Naţională îi va spune domnului preşedinte acelaşi lucru astăzi: că nu are un conflict cu Guvernul, că nu politica fiscală e cea care a dus la nivelul inflaţiei de astăzi şi multe altele. Am această convingere. Dacă vrea cineva să ne asumăm noi o vină, ca şi Guvern, vizavi de creşterea salarială sau a veniturilor, dacă doriţi să fie asta o vină, dar e o vină pe care ne-am asumat-o care duce la ceva bun pentru români”, a mai spus Teodorovici.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte miercuri, de la ora 12:00, cu guvernatorul şi cu prim-viceguvernatorul BNR

„Întâlnire cu conducerea Băncii Naţionale a României. La întâlnire vor participa domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, şi domnul Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul BNR”, conform agendei de miercuri a şefului statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară că a decis să încerce o mediere între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale, pe care în zilele următoare în va chema la discuţii la Cotroceni, el afirmând că în ultima perioadă „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente”.

„Această animozitate între Guvern şi BNR estedăunătoare şi am decis să încerc o mediere şi îi voi invita în zilele următoare la Cotroceni să văd unde sunt problemele. S-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme. (…) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun”, a declarat preşedintele Iohannis.

Ministurl Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat marţi că nu există un război între Guvernul României şi Banca Naţională a României (BNR), astfel că nu este nevoie de o mediere între cele două instituţii, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor şi BNR colaborează, fără ca asta să însemne inexistenţa unor critici.

„Nu cred că este nevoie de o mediere. Avem o relaţie instituţională cu Banca Naţională, am mai spus, în calitate de ministru al Finanţelor am avut discuţii cu domnul guvernator, nu cred că avem nevoie de o astfel de mediere. (…) Nu este niciun război. Noi colaborăm, BNR şi Ministerul Finanţelor, dar asta nu înseamnă că nu ne criticăm”, a afirmat Teodorovici.

Liderul PSD Liviu Dragnea a atacat recent BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei „prea sunt coordonate”, concluzia sa fiind că „îmomentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare”.

În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, Dragnea a invocat mai multe motive, de la liberalizările cerute de FMI şi de UE, până la faptul că importăm din state UE un de preţurile au crescut, dar a făcut referire şi la „companiile cu capital străin”, care au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
Playtech.ro
Cât de deștept ești în funcție de forma frunții. Mihai Voropchievici: Ei au o inteligenţă sclipitoare
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Traian Băsescu despre alegerile prezidențiale: „Lasconi rămâne favorita mea în acest an”
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'