Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a anunţat că în luna martie vom avea o scădere mai vizibilă a inflaţiei, menţionând că Guvernul şi-a propus ca până la finalul acestui an inflaţia să aibă o singură cifră.
“Inflaţia creşte mai repede decât scade şi e bine să fii atent atunci când începe să crească sau să intervii mai rapid pentru că atunci când scade temperarea ei este una care e de mai lungă durată. Măsuri am luat şi cea mai importantă măsură este aceasta cu reglementarea preţurilor la energie pe o perioadă de doi ani. Acest lucru va permite să nu se mai transmită în preţurile bunurilor şi serviciilor componenta de utilităţi sau de preţuri administrate. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă şi în partea de combustibil şi în zona de producţie alimentară pentru că trebuie să reducem dependenţa de importuri”, a explicat ministrul Finanţelor.
El a afirmat că o scădere mai vizibilă a inflaţiei am putea vedea din luna martie. “Din perspectiva inflaţiei cred că începând cu luna martie o să avem o scădere mai vizibilă a inflaţiei, e reducere graduală. Am văzut BNR-ul este optimist în perspectiva abordării inflaţiei cu o singură cifră, respectiv trimestrul trei ceea ce ne-am propus ca şi Guvern este ca până la finalul anului 2023 inflaţia să aibă o singură cifră. Trebuie să acţionăm permament. Nu poţi să spui că ceea ce ai făcut este suficient. Trebuie să acţionezi în totală adaptare pentru că, de exemplu, în februarie vedem care este efectul embargoului asupra petrolului rusesc, să vedem dacă avem un şoc în ceea ce priveşte preţurile de ofertă din zona de livrare cu amănuntul a combustibilului. Vom lua atunci o decizie dacă sunt elemente de intervenţie”, a mai declarat Adrian Câciu.
DailyBusiness.ro: Scenariu îngrijorător pentru următoarea perioadă. Scumpirile nu se opresc aici. „Pe măsură ce costurile energiei de iarnă lovesc, preţurile continuă să crească”
Scenariile pentru 2023 se arătau optimiste, cel puțin acesta era mesajul transmis de majoritatea guvernelor europene. Și în România, autoritățiile transmiteau mesaje optimiste, afirmând că până la finalul anului inflația ar putea ajunge chiar la un procent format dintr-o singură cifră. Cu toate acestea, oamenii de rând se lovesc de prețuri uriașe atunci când merg la magazin pentru cumpărături. Parcă de la o zi la alta, lucrurile se scumpesc și mai mult, indiferent de categoria de produse la care ne referim.
Virgil Popescu, despre taxa de solidaritate şi OMV Petrom: „Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel Regulament European vor plăti”
Pentru aceste scumpiri care par că nu se mai opresc, Alan Jope, directorul general al gigantului de bunuri de larg consum Unilever, are și o explicație. Din păcate, scenariul prezentat de acesta nu este unul tocmai fericit pentru consumatorii finali. Prețurile vor continua să crească.
Alan Jope a explicat, în cadrul Forumului Economic Mondial din Davos, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la CNBC, modul în care Unilever gestionează operațiunile dată fiind situația actuală. De asemenea, a subliniat că firma pe care o are în subordine are un indicator în ceea ce privește inflația ridicată datorită afacerilor pe piețe precum Argentina și Turcia.