Oficialii locali ucraineni şi cei instalaţi de Rusia s-au acuzat reciproc pentru o nouă rafală de bombardamente, joi, la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află în sudul Ucrainei.
„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci şi în mâinile unor specialişti needucaţi care ar putea permite, potenţial, producerea unei tragedii”, a declarat ministrul de interne Denys Monastyrsky într-un interviu acordat Reuters.
„Bineînţeles, este dificil chiar să ne imaginăm amploarea tragediei dacă ruşii îşi continuă acţiunile acolo”, a mai spus el.
Ucraina a avertizat în ultimele zile asupra riscului unui dezastru nuclear de tip Cernobîl.
„Acest lucru înseamnă pentru noi că… trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Serviciile de urgenţă ale statului, împreună cu Ministerul de Interne, discută diferite scenarii necesare, inclusiv chestiunea evacuărilor”, a declarat Monastyrsky.
Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei, înainte de venirea iernii, a declarat joi vicepremierul Irina Verşciuk, citată de Reuters.
În partea din Doneţk controlată de forţele ucrainene trăiesc circa 350.000 de oameni, iar 220.000 dintre aceştia – din care 52.000 de copii – trebuie să plece deoarece riscă să nu se poată încălzi la iarnă, din cauza distrugerilor provocate de război infrastructurii, a precizat ea.
Autorităţile afirmă că măsura este „obligatorie”, dar cetăţenii pot cere să fie exceptaţi, completând un formular prin care îşi declară intenţia de a rămâne la casele lor.
De la 1 august au fost evacuaţi 3904 localnici, a arătat Vereşciuk.
Ea a avertizat că evacuarea s-ar putea extinde şi în alte zone din Ucraina afectate de invazia rusă, cum ar fi Herson, Harkov şi Zaporojie.
Regiunea Doneţk face parte din Donbas, bazinul carbonifer şi industrial din estul Ucrainei pe care Rusia a anunţat că intenţionează să îl controleze în întregime.