Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat, joi dimineaţă, că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP.
„Da, voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria, avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează în acest moment. În prezent, avem controale la granița cu multe țări europene: Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcționează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greșit să extindem sistemul în acest moment”, a declarat Karner înaintea votului privind aderarea la Schengen.
Potrivit ministrului austriac, votul ţării sale împotriva aderării României la Schengen se vrea ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor în Europa, în special pe ruta balcanică.
„Subliniez ceea ce am spus. Sistemul nu funcționează în acest moment. Austria numără peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră, dintre care 75.000 nu sunt înregistrate, deși suntem o țară fără ieșire la mare. În mijlocul Europei, în mijlocul țărilor Schengen, sistemul nu funcționează. Acest lucru înseamnă că mai întâi trebuie să îmbunătățim semnificativ sistemul. Sunt în favoarea amânării votului și a apoi să ținem cont și de aceste țări”, a completat ministrul de interne austriac.
Austria își reafirmă responsabilitatea de a lupta pentru securitate în Europa reiterând faptul că aproximativ trei sferturi dintre solicitanţii de azil ajunşi în Austria nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară membră a UE prin care au trecut.
„Avem nevoie să înregistrăm oamenii care ajung în Europa. Noi facem acest lucru la scară largă, asumându-ne astfel o mare responsabilitate pentru toate țările europene. Vom continua să facem acest lucru […] Pledez pentru amânarea deciziei privind România și Bulgaria. Nu este momentul să facem acum acest pas, când sistemul nu funcționează. La granița de est a Austriei – repet! – avem peste 100.000 de persoane care intră ilegal în țară. Dintre acestea, 75.000 nu sunt înregistrate. Am propus măsuri clare de ameliorare a problemelor. Avem nevoie de soluții eficiente”, a mai spus Gerhard Karner înainte de începerea reuniunii JAI.
Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.