„Am trecut de jumătatea lunii octombrie şi se impune să luăm măsuri, la nivelul fiecărui judeţ, dar şi la nivel central, pentru a diminua efectele sezonului rece şi pentru a gestiona adecvat situaţiile de urgenţă care pot să apară. (…) Prefecţii au obligaţia să se asigure că autorităţile locale, consiliile judeţene şi primăriile, au stocuri de materiale antiderapante, au contracte pentru deszăpezire sau utilaje pe care să le folosească la nevoie”, a spus ministrul de Interne Carmen Dan.
Ea a afirmat că a făcut o evaluare a situaţiilor privind stocurile de material antiderapant şi a stadiului contractelor de deszăpezire pentru sezonul de iarnă, precizând că „se poate şi mai bine”. Carmen Dan a rugat autorităţile ca până la intrarea în funcţiune a sistemului de avertizare a populaţiei RO ALERT să acorde atenţie avertizărilor meteo date de ANM şi, dacă nu au făcut-o încă, să îşi constituie stocurile de material antiderapant şi să încheie contracte pentru deszăpezire.
„Vorbim până la urmă de siguranţa oamenilor şi trebuie să ţinem cont că suntem responsabili şi datori să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i pune la adăpost de orice situaţie de risc în care s-ar putea afla. Este motivul pentru care consider că nimeni nu va putea spune că a fost luat prin surprindere de fenomenele meteo care sunt prognozate pentru această iarnă şi nici că nu a avut la dispoziţie timp suficient pentru a se pregăti”, a subliniat ministrul.
Carmen Dan a adăugat că pentru Ministerul de Interne prioritatea este gestionarea corespunzătoare a situaţiilor de urgenţă şi a celor medicale şi i-a rugat pe reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică de la nivel judeţean să îşi actualizeze listele cu femeile însărcinate şi cu persoanele care au nevoie de dializă, iar spaţiile pentru persoanele fără adăpost să fie dotate cu tot ce este necesar.
„Ştiţi că acţiunea în ceea ce priveşte transportul celor care fac dializă şi al femeilor însărcinate este o acţiune preventivă. Nu trebuie să aşteptăm să vină viscolul pentru a lua acele persoane şi a le duce în siguranţă în unităţile medicale. Pentru orice eventualitate vreau să stabiliţi, în funcţie de zone, traseele pe care trebuie să circule mijloacele de intervenţie medicală”, a spus Dan.
De asemenea, a mai precizat ministrul, la nivelul ţării sunt pregătite 36 de şenilate, care pot fi suplimentate cu încă şapte dacă situaţia o cere, precum şi zilnic 1.000 de ambulanţe şi opt aeronave SMURD.
Carmen Dan a amintit că parcul auto de ambulanţe va fi înnoit cu 2.200 de ambulanţe destinate serviciilor publice de ambulanţă şi aproximativ 500 care vor deservi SMURD.
Ministrul de Interne le-a spus poliţiştilor să acţioneze preventiv şi să restricţioneze anume sectoare de drum dacă acest lucru se impune.
„Deşi nu există o dată limită pentru echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, fac un apel şi către şoferi, de această dată, să ţină cont de informările meteorologice, să se doteze cu tot ce este necesar şi să se informeze atunci când pleacă la drum asupra sectoarelor acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”, a mai spus ministrul de Interne.
Carmen Dan le-a spus prefecţilor să ceară evaluări administratorilor de drum cu privire la acele segmente unde au fost probleme în fiecare an, să discute cu primarii care au în coordonare comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, să se asigure că aceste comitete îşi cunosc responsabilităţile şi să comunice permanent cu furnizorii de energie electrică.
„Ştim cu toţii că cei care vor să facă treabă găsesc soluţii, iar cei care nu vor, găsesc scuze. Eu îmi doresc ca în perioada următoare să nu fiu în situaţia de a auzi scuze, ci să discutăm concret pentru fiecare situaţie de risc cu care ne putem confrunta despre soluţii”, a subliniat ministrul de Interne, Carmen Dan.