Colegii din Guvern ai ministrului de Interne Manuel Valls au fost foarte nemulţumiţi de „prestaţiile” acestuia privind problema romilor, apreciindu-le ca fiind foarte periculoase din punct de vedere politic, şi nu numai, pentru însăşi cea de V-a Republică.
Astfel, pentru Cecile Duflot, ministrul Locuinţelor, afirmaţiile lui Valls pot „pune în pericol” valorile Republicii franceze, mai ales că ministrul de Interne a fost criticat până şi de către Comisia Europeană pentru această atitudine faţă de comunitatea romă din Franţa, ministrul în cauză afirmând că cei aproximativ 15.000 de romi din Franţa ar trebui repatriaţi, fiindcă au moduri de viaţă „extrem de diferite”. Duflot a cerut intervenţia de urgenţă a preşedintelui Francois Hollande, care, şi el la rândul său, prin vocea purtătorului său de cuvânt, îl susţinuse oarecum pe Valls.
„Când a spus aceste lucruri deja a trecut de limita care pune în pericol pactul republican”, a spus Duflot. „Aceste lucruri nu sunt în responsabilitatea miniştrilor, sunt responsabilitatea preşedintelui Republicii. Pentru că, dincolo de programul său politic, a fost ales pentru a repara răni dureroase. Acest rol esenţial care i-a fost acordat preşedintelui, de reparare a rănilor, de aplanare a tensiunilor… este un pact al valorilor care au fondat această majoritate”, a adăugat Duflot, scrie Le Monde.
La rândul lor, Harlem Desir, prim-secretarul Partidului Socialist, şi Arnaud de Montebourg, ministrul Reconstrucţiei Naţionale, l-au criticat pe Valls, dar nu în mod direct. Ei au criticat acţiunile ministerului pe care îl conduce acesta şi s-au arătat „consternaţi”, spunând că îl consideră pe Valls ca fiind un „ministru de dreapta”, mai scrie publicaţia franceză.
Până la alegerile municipale din franţa mai sunt 6 luni, iar tensiunile din Guvern par să se amplifice tot mai mult. Cu toate acestea, primarii francezi din ambele tabere au arătat că susţin politica ministrului controversat, care susţine că romii nu se pot integra în societăţile din alte ţări şi că trebuie trimişi înapoi în ţările de origine, să se integreze acolo, idei ce contravin principiilor Uniunii Europene.