Întrebat care ar fi salariul decent pentru un poliţist, ministrul Gabriel Berca a spus că pentru poliţiştii obişnuţi să fure, niciun salariu nu ar fi suficient, pentru că ei sunt supuşi tentaţiei.
Gabriel Berca le-a transmis poliţiştilor corupţi că Ministerul Administraţiei şi Internelor are „anticorpii necesari pentru a curăţa sistemul”.
„Trebuie să-i dăm afară din sistem pe aceşti oameni. În rest, sunt convins că trebuie să fie un salariu mult mai mare decât este acum. Însă România a făcut nişte eforturi în ultimii doi ani de zile pentru a fi stabilizată din punct de vedere economic şi s-a plătit un cost politic foarte important. Avem nevoie de creşteri de salarii. Încercăm şi ne-am asumat revenirea salariilor după 1 iunie, şi mai departe să vedem”, a mai spus Berca.
El a afirmat că nu îşi face iluzii, pentru că ştie că va exista în continuare corupţie, dar important este ca aceasta să fie diminuată.
Întrebat dacă unora dintre poliţişti le este teamă să tragă cu pistolul atunci când urmăresc un infractor, ministrul a spus că există situaţii când acest lucru se întamplă şi că trebuie găsite soluţii.
„Afară, când cineva încalcă legea şi devine agitat, se pun cătuşele. Democraţia funcţionează pe reguli şi pe lege. Eu cred că timorarea unor oameni din poliţie este nefirească. A celor corecţi, la ei mă refer. Mă gândesc că poate este nevoie de o lege mai aspră. Este o problemă care nu cred că va genera mari discuţii, cred că şi puterea şi opoziţia doresc acest lucru”, a spus ministrul Administraţiei şi Internelor.
Gabriel Berca a precizat că vrea înăsprirea legii pentru ca poliţiştilor să nu le mai fie teamă să tragă.
„Eu nu vreau să mai văd poliţişti umiliţi”, a spus Gabriel Berca.
Ministrul a adăugat că se gândeşte că ar putea fi mărite pedepsele pentru ultraj în raport cu poliţistul.
„Aştept aceste discuţii, inclusiv în comisiile juridice, sper ca ele să fie funcţionale. La nivelul ministerului deja se fac propuneri concrete”, a mai spus Berca.
Ministrul de Interne susţine că „umilinţa” poliţiştilor vine uneori din faptul că presupuşii infractori apelează la relaţii pentru a scăpa.
„Aceasta este o frustrare în sistem. Am simţit-o în judeţe. Discut cu aceşti oameni. Pe mine mă interesează continuitatea, şi mă refer la dosarul care se întocmeşte, care în mod normal trebuie să meargă până la capăt, inclusiv pe infracţiuni de tip economic. De multe ori, activitatea poliţistului, pentru diverse compromisuri ce au loc şi diverse înţelegeri oculte, activitatea sa e pusă între paranteze. Nu pot să-i cer acestui om performanţă dacă nu îi dau cadrul legislativ care să îl apere şi care să îi permită satisfacţia muncii, adică să vadă că munca lui se transformă în rechizitoriu şi în trimitere în judecată”, a precizat Gabriel Berca.