„Garantez cu demisia că preţul gazelor nu va creşte, că preţul energiei termice pentru populaţie nu va creşte. Dacă se va întâmpla altfel decât am spus, sunt dispus să demisionez din funcţie. Ce garanţie mai mare vreţi de la mine?”, a declarat Nicolescu, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că are acordul Comisiei Europene, încă din august, pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie până în 2021. Nicolescu a afirmat că a obţinut acordul fostului comisar european pentru Energie Gunther Ottinger în urma unei discuţii care a avut loc la inaugurarea gazoductului Iaşi -Ungheni (Republica Moldova).
„În 4 septembrie i-am transmis lui Ottinger o scrisoare în care i-am transmis că România va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din ţara noastră”, a continuat Nicolescu.
Preţul gazelor naturale înregistrează un trend de scădere, dupa ce preţul ţiţeiului s-a redus şi continuă să se reducă, a mai spus Nicolescu.
Departamentul pentru Energie a anunţat miercuri că preţul gazelor naturale produse în România şi consumate de populaţie nu va creşte până la 1 iulie 2015, iar Guvernul şi ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieţei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.
De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că îi va acţiona în instanţă pe deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, şi pe deputatul Andreea Paul.
„Am luat decizia de a-i acţiona în instanţă pentru insultă şi calomnie pe domnul Iulian Iancu, membru al Parlamentului României, şi pe doamna Andreea Paul Vass, membru al Parlamentului României”, a declarat Răzvan Nicolescu
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi deputatul PSD Iulian Iancu s-au contrat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor. Nicolescu a precizat, miercuri, că nu a existat niciodată riscul creşterii preţului la energie termică de la 1 ianuarie 2015. În replică, preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, pesedistul Iulian Iancu, l-a acuzat pe Nicolescu că dezinformează când spune că nu a existat niciodată acest risc.
„În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie (…) Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare, metodologie care ţine cont de preţurile la combustibili din anul 2013 şi anul 2014. Deci, niciodată nu s-a pus această problemă de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc”, a spus Răzvan Nicolescu, citat de Agerpres, la dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor pe marginea proiectul de lege privind aprobarea OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale.
Ministrul a explicat că prin această ordonanţă se încearcă încurajarea transparenţei, în aşa fel încât consumatorii să beneficieze de preţuri mai bune.
Nicolescu: Vom da o ordonanţă de urgenţă astfel încât preţul gazelor să nu se modifice
Nicolescu a amintit totodată că un amendament vizează situaţia centralelor de cogenerare. ‘Aceste centrale de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament ca şi centralele de apartament – este un principiu corect, este un principiu pe care îl susţinem. Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenerare, cum niciodată nu s-a pus vreodată problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015′, a punctat Nicolescu.
Preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), a spus însă că ministrul delegat pentru Energie dezinformează când spune că nu a existat niciodată riscul creşterii preţului la energia termică de la 1 ianuarie 2015.
‘Vreau să fac o clarificare la intervenţia făcută de ministrul delegat care a venit aici, a arătat două Monitoare din 2010 şi 2014, susţinând în faţa Parlamentului că nu era necesară această intervenţie, că nu exista niciun risc al creşterii preţurilor de la 1 ianuarie întrucât în conformitate cu aceste Monitoare preţurile în baza acelor metodologii iau în calcul media consumului şi preţurilor din ultimele 12 luni, iar Autoritatea de Reglementare a stabilit preţurile pentru 2015. Vă menţionez că este în continuare o dezinformare, nu înţeleg de ce o face domnul ministru delegat şi eu sunt obligat să vin să spun acest lucru în faţa plenului pentru că noi, Comisia pentru industrii, având în vedere informaţiile primite de la toţi producătorii de energie termică şi mai ales cei în co-generare de înaltă eficienţă din România, ne-au atenţionat că de la 1 ianuarie creşte preţul gazelor naturale de la 53 la 90 de lei şi subvenţia pentru anul 2015 se ridică a 500 de milioane de lei, adică mai bine de 100 de milioane de euro’, a spus Iancu.
Niculae Havrileţ (ANRE): Nu se prevăd creşteri IMPORTANTE la preţul gazelor pentru IMM-uri
El a adăugat că majorarea preţurilor de la 1 ianuarie 2015 ar fi dus în faliment toţi producătorii de energie termică din România şi ar fi pus în pericol alimentarea consumatorilor, motiv pentru care comisia a dezbătut în regim de urgenţă ordonanţa.
‘Eu nu aş fi avut nicio intervenţie contrară dacă nu s-ar fi făcut o afirmaţie mincinoasă care de fapt a atacat Parlamentul, punându-ne pe noi într-o situaţie delicată în faţa populaţiei deşi noi am salvat situaţia într-un cuvânt‘, a menţionat Iancu.