La întâlnirea de la Cotroceni a fost prezent şi Gabriel Leş, ministrul demisionar al Apărării. De altfel, acesta îl primise pe omologul său britanic în cursul zilei la sediul Ministerului Apărării, unde au discutat despre securitate din regiunea Europei.
Klaus Iohannis şi Michael Fallon au abordat subiecte de interes comun aflate pe agenda Alianței Nord-Atlantice, precum și cooperarea bilaterală în domeniul securității și apărării.
„Cei doi interlocutori au afirmat determinarea de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în acest domeniu, subliniind faptul că cele două țări împărtășesc viziuni comune referitoare la provocările actuale de securitate”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat angajamentul ferm al României față de prioritățile NATO, în special față de cele referitoare la consolidarea posturii de descurajare și apărare a Alianței și partajarea echitabilă a responsabilităților între țările membre.
Secretarul de stat britanic pentru Apărare a felicitat România pentru eforturile întreprinse în cadrul Alianței, subliniind importanța alocării a 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare, ca exemplu ce ar trebui urmat și de către alți aliați.
Referitor la viitoarele negocieri în contextul Brexit, oficialul britanic a evidențiat că Regatul Unit va rămâne ferm angajat în proiectele europene referitoare la securitatea continentului.
„Președintele Iohannis și secretarul de stat pentru Apărare britanic au salutat desfășurarea în condiții optime a Exercițiului Noble Jump 17, găzduit în această perioadă de România, extrem de important pentru verificarea în condiții reale a capacității de reacție a forțelor implicate”, precizează Administrația Prezidențială.
Oficialul britanic a evidențiat intenția de a continua programele de pregătire în comun la nivelul forțelor armate, atât în ceea ce privește NATO, cât și în context bilateral.
Președintele Klaus Iohannis a salutat nivelul excelent de cooperare bilaterală dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în domeniul apărării și a apreciat sprijinul acordat țării noastre în eforturile de consolidare a posturii de descurajare și apărare în flancul estic al Alianței. De asemenea, el a adresat mulțumiri pentru prezența aeronavelor Eurofighter Typhoon și a militarilor britanici dislocați în România, precum și pentru participarea la activități comune în Marea Neagră.
Fallon a adăugat că Marea Britanie rămâne implicată în acțiunile de securitate din regiunea Europei, chiar dacă părăsește Uniunea Europeană.
„În primul rând, în fața agresiunii continuate a Rusiei subliniez angajamentul ferm pentru această mare națiune atât în vorbe, cât și în fapte”, a spus Fallon.
El a afirmat că’ agresiunea Rusiei’ a crescut în frecvență în ultimii trei ani.
„Am văzut agresiunea Rusiei crescând în frecvență, în ultimii trei ani, de la anexarea ilegală a Crimeii, la implicarea în Estul Ucrainei, implicarea propagandei ruse în procesele democratice în mai multe țări și agresiunea continuă a Rusiei în Estul Mediteranei. Amenințarea Rusiei către NATO, în special pe flancurile sudic și estic, a crescut. Am avut dreptate la Summitul NATO din 2014 să ajungem la un acord să creăm o forță de reacție ce azi este realitate”, a afirmat oficialul.
Fallon a vorbit despre implicarea militară a Marii Britanii în contextul NATO.