Ministrul Deneş: În acest an va fi mult diminuată, dacă nu eliminată, criza lemnului de foc pentru populaţie

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a găsit câteva măsuri prin care în acest an va fi mult diminuată, dacă nu eliminată, criza lemnului de foc pentru populaţie.
Romania TV
17 oct. 2018, 18:20
Ministrul Deneş: În acest an va fi mult diminuată, dacă nu eliminată, criza lemnului de foc pentru populaţie

„Anul trecut, cam pe vremea în care suntem, a apărut în piaţă o criză a lemnului de foc. (…) Consider că am găsit soluţii de deblocare şi de eliminare sau diminuare a crizei lemnului de foc în România”, a declarat Ioan Deneş.

Ministrul Deneş spune că modificările aduse Codului silvic vor ajuta ca populaţia să aibă lemnul de foc necesar.

„În acest sens, în această vară s-a propus modificarea Codului silvic pentru a se debloca şi a se pune tot lemnul la drum, pe piaţă, cel care este aprobat pe baza posibilităţii conform legilor şi regulamentelor în vigoare. De asemenea, cumulat cu modificarea Codului silvic (…) am venit şi cu o modificare a legislaţiei subsecvente, respectiv a regulamentului de valorificare a masei lemnoase, care la ora actuală este în procedură de avizare interministerială”, a explicat ministrul Apelor.

Potrivit ministrului Deneş, „exista o anumită cantitate de masă lemnoasă, care, din analizele făcute (…), rămânea în pădure, neexploatată”.

„Şi atunci, noi, pe lângă cele două paliere de posibilităţi de exploatare, respectiv Regia Naţională a Pădurilor să exploateze cu forţe proprii (…) şi prin prestări servicii cu agenţii economici, am creat şi o a treia posibilitate, de valorificare şi exploatare a masei lemnoase rămase după cele două proceduri şi pe picior, de către agenţii economici, dar nu oricum, în sensul că aceşti agenţi economici au obligaţia ca pe o anumită perioadă pe care noi am stabilit-o (…), înainte de a începe exploatarea (…), trebuie să facă public la sediul agentului economic, la sediul Consiliului Local, că urmează să exploateze masa lemnoasă respectivă şi că are o anumită cantitate, conform actului de punere în valoare, de lemn de foc care este la dispoziţia populaţiei din raza localităţii care este proprietarul pădurii”, a explicat Deneş.

Deţinătorii de păduri de până la zece hectare care nu au actul de proprietar pot beneficia şi ei de lemnul de foc din aceste păduri, potrivit ministrului Apelor şi Pădurilor, care a emis deja un ordin în acest sens. Aceşti deţinători care nu au actul de proprietar trebuie să plătească impozitul la primării pentru acele păduri şi să aibă încheiat un contract cu un ocol silvic autorizat, pentru ca un pădurar să marcheze lemnele pe care au dreptul să le taie pentru foc.

„Al doilea lucru pe care l-am făcut, tot în sensul lemnului de foc, este dreptul deţinătorilor care au folosinţa pădurii pentru a beneficia de fructele proprietăţii pe care o îngrijesc. Aici vorbesc de suprafeţele de pădure de până la zece hectare, care nu sunt obligate să aibă acel amenajament silvic”, a mai spus ministrul Deneş.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a precizat că a dat un ordin prin care şi copacii doborâţi la pământ de furtuni sau ninsori, accidental, vor putea fi folosiţi ca lemne de foc pentru populaţie. Din estimările Ministerului Apelor şi Pădurilor, ar exista două milioane de metri cubi de lemne doborâte în păduri în urma evenimentelor meteorologice.

„Şi al treilea lucru pe care l-am făcut tocmai tot pentru a mări plaja de lemn de foc pus la dispoziţia populaţiei, pentru că este (…) prioritatea zero a Ministerului Apelor şi Pădurilor (…), este exploatarea şi expedierea din păduri a lemnului provenit din produse accidentale, respectiv din doborâturi (…), lemne căzute în urma unor căderi masive de zăpadă, furtuni şi aşa mai departe. (…) Noi am făcut o analiză şi am constatat că înainte de a da acest ordin de ministru, aproximativ două milioane de metri cubi de masă lemnoasă erau doborâturi în pădurile României. (…) Prin aceste măsuri, considerăm că în acest an va fi mult diminuată, dacă nu eliminată, criza lemnului de foc pentru populaţie”, a concluzionat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
De ce toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Scenariul în care românii nu vor mai putea părăsi țara
Capital.ro
Ungaria va bloca România. Ungurii sunt o amenințare pentru țara noastră
Playtech.ro
Cât zahăr se pune la un kilogram de prune pentru gem. Secretul care face diferența de gust
DailyBusiness
NOUA METODĂ DE FRAUDĂ prin care șoferii rămân fără bani
Adevarul
Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Toți pesnionarii vor primi acest document. S-a dat ordin
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Cele 5 alimente care ne distrug sănătatea fără să ne dăm seama, potrivit lui Dragoș Pătraru. Mulți români își încep ziua cu ele
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Prima zi de școală 2024, este sau nu zi liberă pentru părinți. Ce scrie în lege
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. Ileana Cârstea Simion s-a stins. Odihnă veșnică!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
PENSIONARII PIERD BANI după RECALCULARE! LOVITURĂ totală a PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...