Ministrul Deneş spune că la nivel naţional sunt 25 de focare de pestă porcină africană la mistreţi, iar 5.000 de exemplare vor fi ucise

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, spune că, la nivel naţional, sunt 25 de focare de pestă porcină africană la mistreţi, astfel că aproximativ 5.000 de exemplare aflate în zonele respective vor fi ucise.
Iulian Tudor
14 aug. 2018, 12:55
Ministrul Deneş spune că la nivel naţional sunt 25 de focare de pestă porcină africană la mistreţi, iar 5.000 de exemplare vor fi ucise

Ioan Deneş a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că în acest judeţ vor fi omorâţi 960 de mistreţi, informează news.ro.

„În ordinul de ministru din 15 mai 2018, pe baza normativelor stabilite de ICAS, s-a aprobat o cotă de recoltă de 726 de mistreţi. Aceasta este recolta care s-a aprobat fără să fi apărut pesta porcină africană”, a spus ministrul.

Citeşte şi Au fost stinse primele focare de pestă porcină într-o comună din Satu Mare

El a adăugat că a fost suplimentat acest număr cu 234 de exemplare, astfel că numărul total al mistreţilor care vor fi ucişi în judeţul Constanţa ajunge la 960, operaţiunea urmând să se desfăşoare timp de 90 de zile.

Ministrul a precizat că în judeţul Constanţa nu a fost identificat vreun mistreţ infectat cu pesta porcină africană, dar asta nu înseamnă că nu ar putea fi.

„În judeţul Constanţa nu este identificat sau declarat vreun mistreţ infectat cu pesta porcină africană. Dar, dacă nu e declarat niciun caz de mistreţ, asta nu înseamnă că în realitate nu s-ar putea să fie pesta porcină africană la mistreţi”, a afirmat Ioan Deneş.

El a menţionat că, la nivel naţional, primul caz de mistreţ infectat cu pesta porcină africană a fost confirmat în urmă cu două luni.

„La mistreţi, primul caz infectat cu pesta porcină africană a fost în urmă cu două luni de zile, declarat. Palierul de abordare a acelei zone infectate şi a zonei tampon se face pe două nivele. Primul nivel a fost de interzicere totală a vânătorii în acea zonă tampon, plus zonă infectată, deci pe cei 15 kilometri a fost iniţial, şi interzicerea hrănirii animalelor în acea zonă. S-a constatat după două luni de zile că acest lucru nu a limitat extinderea pestei porcine”, a spus ministrul Apelor şi Pădurilor.

El a afirmat că în ţară sunt 25 de focare de pestă porcină africană la mistreţi, iar în aceste zone toţi mistreţii trebuie ucişi în 30 de zile.

„În acest plan suplimentar de măsuri sunt reglementate atât zonele de focar la mistreţi, la nivel naţional sunt 25 de focare. În aceste zone de focar s-a precizat foarte clar că pe o rază de 13 kilometri, conform directivei, şi HG 830, în termen de 30 de zile, tot ce înseamnă mistreţi trebuie recoltaţi. În cele 25 de focare, pe baza evidenţelor pe care le avem, sunt aproximativ 5.000 de mistreţi”, a precizat Deneş.

El a spus că aceste zone se află în nord-vestul ţării şi în zona de sud-est.

Ministrul a menţionat că mistreţii respectivi vor fi ucişi prin pândă şi dibuire, nu vor fi goniţi. De asemenea, în zonele de frontieră mistreţii vor fi ucişi de echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic cu sprijinul personalului MAI.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Kamala Harris anunță că va candida pentru nominalizarea prezidențială democrată
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'