Propunerea Guvernului României privind achiziţionarea unui avion a ajuns săptămâna trecută pe masa senatorilor din Comisia de apărare, care nu a luat însă o decizie finală în acest sens. Senatorii PDL şi PNL Traian Igaş şi Corneliu Dobriţoiu nu susţin această propunere, după cum a declarat la finalul dezbaterilor senatorul democrat-liberal.
Fostul ministru de Interne Traian Igaş spunea că propunerea Guvernului este de fapt o acţiune mascată prin care se încearcă a se intra în posesia acestui avion, prezentat ca fiind pentru misiuni ale Armatei Române.
„În cadrul Comisiei pentru apărare, ordine şi siguranţă publică din Senatul României am discutat şi această propunere a Guvernului României de a achiziţiona un avion. La început ni s-a prezentat ca fiind un avion multirol pe care să-l folosească Armata în diverse misiuni. Sigur că a fost doar o acţiune mascată a Guvernului, pentru ca, ulterior, să aflăm că este vorba de un avion care să fie folosit de demnitarii statului român şi aici mă refer la primul-ministru. Chiar a fost dat exemplul că dl. Crin Antonescu ar fi plecat în Elveţia cu acest avion, nu s-ar fi dus cu un avion de linie. Am contestat acest lucru şi am propus amânarea acestui subiect şi sigur dezbaterea mai aprofundată a acestei iniţiative a Guvernului, asta şi datorită faptului că toată această achiziţie, toată această procedură costă statul român 56 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani de zile”, a declarat Igaş.
Potrivit lui Igaş, acest avion urma să se achiziţioneze în leasing şi a susţinut că, dacă investiţia s-ar fi făcut cu bani cash, statul român ar fi plătit doar 35 de milioane de euro.
Senatorul PDL a detaliat că propunerea făcută de Guvernul României, cu care a venit Ministerul Apărării în faţa Comisiei de apărare, era că această investiţie, această achiziţie, să se facă pe o perioadă de patru ani, în leasing, urmând ca statul român să plătească 56 de milioane de euro.
În replică, Ministerul Apărării Naţionale anunţa, în data de 18 septembrie, printr-un comunicat de presă, că a primit, prin ordonanţa de rectificare a bugetului, suma de 13,5 milioane lei, bani alocaţi pentru demararea procesului de realizare a capabilităţii de transport special.
„În România, ca şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, zborurile speciale se realizează de către Ministerul Apărării Naţionale cu aeronave din flota proprie. Pentru realizarea acestei misiuni, prin ordonanţa de rectificare a bugetului, a fost alocată Ministerului Apărării Naţionale suma de 13,5 milioane lei, în vederea demarării procesului de realizare a capabilităţii de transport special. (…) Având în vedere cele precizate, este prematură o eventuală discuţie despre costurile achiziţionării aeronavei la această dată”, se arata în comunicatul de presă al MApN.
Potrivit MApN, la Statul Major al Forţelor Aeriene şi la compartimentele de specialitate din cadrul ministerului se analizează mai multe variante pentru „a identifica soluţiei optime”.