Ministrul Virgil Popescu a fost întrebat dacă mai multe firme vor primi aprobare pentru a începe producţia de biocide şi materiale sanitare.
„Bineînțeles! Fiecare producător român care știe că poate, are capacitatea că poate să producă biocid, de exemplu cum este Farmec Cluj, cum este inclusiv Chimcomplex Borzești, mai nou, care are stocuri de hipoclorit de clor, poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătății pentru a produce aceste biocide.
De asemenea, avem mai multe scenarii, inclusiv un scenariu prin care, în decret, dacă aţi văzut, există posibilitatea rechiziţionări unor unităţi de producţie de materiale sanitare și echipamente, acolo ne gândim dacă identificăm, cum ar fi de exemplu, această Hexi Pharma care este închisă de ceva, de foarte mult timp, ne gândim și luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma.”, a precizat ministrul.
De asemenea, Popescu s-a referit şi la facilităţile acordate agenţilor economici care produc aceste materiale.
„Vom pune la dispoziţie credite garantate de către stat pentru schimbarea liniilor de producție pentru companiile care doresc să facă acest lucru, numai că trebuie să rețină: nu este vorba doar de o simplă fabrică de confecții care ar putea să coasă acele măsti sau acele combinezoane, trebuie să ne gândim și materialul necesar de unde îl pot lua. De aceea, preferăm companii care au posibilitatea logistică să îşi aducă şi materialul.”, a declarat ministrul Economiei.
Întrebat dacă în acest moment există destule materiale sanitare, în special măşti, ministrul a dat asigurări că situaţia este sub control.
„În momentul de față, Unifarm are pe drum un import de 36 de milioane pe măști de unică folosință, care ar trebui să vină până la sfârșitul săptămânii, iar eu cred că acest stoc mare de măști de unică folosință, evident, va fi şi în farmacii, va fi și în spitale, va fi distribuit de către Unifarm, va asigura un necesar pentru o perioadă de timp, până pornim producția în România. Evident că ar trebui în continuare importat, făcute calcule, importat de către cei de la Ministerul Sănătăţii şi făcut un calcul estimativ necesar, în aşa fel încât să ştim cu producţia internă, cu import, să asigurăm întreg necesarul pentru toată populația.”, a explicat Virgil Popescu.