„Contractul nu a fost semnat pentru că adjudecatarul nu a prezentat documente că deţine banii necesari pentru cumpărarea actiunilor deţinute de Ministerul Economiei la Oltchim”, a precizat ministrul Daniel Chiţoiu.
De asemenea, OPSPI a dat publicităţii motivaţia oficială pentru care nu s-a încheiat contractul.
„Se constată nereale oferta de cumpărare şi declaraţiile oficiale depuse la dosarul de privatizare. Se decade din calitatea şi drepturile de adjudecatar. Se declară închisă procedura de privatizare, fără încheierea vreunui contract de vânzare-cumpărare pentru acţiunile sau creanţele oferite spre vânzare. Se propune implementarea de urgenţă a unui plan alternativ de redresare a societăţii cu prioritate pentru repunerea în funcţiune a mijloacelor de producţie în condiţii de rentabilitate şi pentru atenuarea efectelor sociale negative ale ruinării acestei societăţi prin modul de administrare din ultimii ani”, se arată în documentul dat publicităţii de Oficiu.
De asemenea, ministrul Chiţoiu a afirmat că nu s-a semnat niciun contract pentru creanţele deţinute de AVAS la Oltchim şi nici pentru cele deţinute de Electrica la combinatul chimic.
Întrebat când a considerat că termenul pentru plata celor 45 de milioane pentru acţiunile deţinute de Ministerul Economiei la Oltchim, Daniel Chiţoiu a răspuns că termenul a expirat luni, 1 octombrie, conform prevederilor Guvernului.
„Termenul era prevăzut în acest act normativ, de 10 zile de la data adjudecării licitaţiei”, a precizat Chiţoiu.
„În condiţiile în care adjudecatarul nu a prezentat documente prin care să ateste că deţine suma pe care a licitat-o pentru pachetul majoritar de acţiuni nu mai era rost să se continue negocierile pentru alte zile”, a explicat ministrul Economiei.
Citeşte şi Ponta: Licitaţia de la Oltchim a fost anulată. OPSPI va face sesizare împotriva lui DD
Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), prin care s-a derulat privatizarea Oltchim, i-a cerut lui Diaconescu să prezinte o dovadă că dispune de cele 45 milioane euro pe care s-a angajat să le plătească pentru acţiuni.
După ce a declarat în mai multe rânduri că are banii necesari achiziţionării acţiunilor deţinute de stat la Oltchim, Dan Diaconescu a mers luni seara la sediul Ministerului Economiei cu şapte saci de bani, susţinând că vrea să-i dea pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim. Agenţii de pază nu l-au lăsat să intre în parcarea cu maşina cu care venise. Astfel că Diaconescu a intrat singur în instituţie, iar după o oră ministrul Economiei a anunţat că privatizarea Oltchim a fost oprită.