În fața oamenilor de afaceri prezenți la cea de-a XXXI-a ediție a „Topului firmelor” organizat de Camera de Comerț și Industrie Alba, Radu Oprea a subliniat importanța stabilității fiscale pentru mediul de afaceri.
„Eu cred că cel mai important lucru care trebuie spus este că anul viitor nu vor creşte taxele. Şi nu vor creşte pentru că nu au nici o logică, nici o logică economică, să crească, de exemplu, TVA-ul – cum mai aud diverse scenarii pe la televizor. Un punct procentual la TVA înseamnă 0,5 puncte procentuale la inflaţie şi nimeni nu-şi doreşte lucrul acesta. Nu are logică economică să se întâmple aşa ceva. De aceea eu cred că anul viitor, aşa cum se spune în repetate rânduri de către cei care sunt în poziţia astăzi de a face proiecţia bugetară pentru anul viitor, taxele nu vor creşte”, a declarat ministrul.
Oprea a evidențiat că România se dezvoltă în prezent pe baza investițiilor, pe care le compară cu deciziile investiționale ale mediului privat.
„Şi dumneavoastră, mediul de afaceri, înţelegeţi mai bine ceea ce înseamnă când aveţi de făcut o investiţie, că mergeţi la bancă, luaţi împrumutul pentru investiţia pe care o aveţi de făcut şi, dacă ea produce, cu certitudine aveţi cum să returnaţi banii către bancă. La fel se întâmplă şi pentru un guvern, atâta timp cât banii merg în investiţii, în producţie, nu merg în concedii, nu merg în alte zone. Şi acest lucru, astăzi, în România se întâmplă. Investim foarte mult. Investiţiile vor fi peste 100 de miliarde, cu investiţii în logistică”, a explicat acesta.
Oficialul a punctat că România are nevoie de infrastructură robustă pentru a deveni competitivă la nivel regional, investițiile strategice incluzând autostrăzi, căi ferate, Portul Constanța și rețelele de energie.
„Şi eu cred că, din această perspectivă, România este pe un drum foarte bun, pentru că avem o şansă unică astăzi, geografia ne este prietenă, am devenit dintr-o ţară la limita Uniunii Europene, la graniţă, o ţară în centrul Uniunii Europene”, a subliniat ministrul Economiei.
Referindu-se la raportul Draghi, pe care l-a numit „noua Biblie” a Comisiei Europene, Oprea a precizat că acest document susține reindustrializarea României.
„Dacă ne uităm cu atenţie în el, vedem că reindustrializarea este şansa României, pentru că avem o unicitate în Uniunea Europeană. Deci când un investitor va alege pentru industriile energo-intensive un loc de a investi, dacă alege Europa, locul va fi doar România”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.
Ministrul a menționat că între 2026 și 2030, energia din România va fi „verde în totalitate”, cu noi capacități de producție, gaz din Marea Neagră și valoare adăugată acestui gaz în România.
„Toate aceste ingrediente, dacă vreţi, fac ca România să aibă şansă unică pentru reindustrializare şi, dacă vor fi investiţii în industria cimentului, în industria siderurgică, în industria sticlei, atunci singura destinaţie a acestor capitaluri va fi România. De aceea, eu cred că avem această şansă împreună de care trebuie să profităm”, a concluzionat ministrul Economiei.