Virgil Popescu, ministrul Economiei, împreună cu Tănase Stamule, consilierul premierului României Ludovic Orban, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi ai Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), pentru a discuta despre comercializarea materialelor sanitare de protecţie, dat fiind faptul că, odată cu ridicarea stării de urgenţă, va fi obligatorie purtarea măştilor în transportul în comun şi în spaţiile publice închise.
La întâlnire a participat şi Bogdan Stănescu, preşedintele Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
„Am vrut să mă întâlnesc astăzi şi cu reprezentanţii marilor retaileri şi cu reprezentanţii industriei farmaceutice pentru că, după cum s-a anunţat, din 16 mai va exista obligativitatea să purtăm măşti de protecţie şi vreau să mă asigur că există stocuri suficiente pentru populaţie şi să evităm specula. De asemenea, vreau să vă anunţ că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin SAPE, poate asigura materiale, atât de la cei 9 producători români, dar şi prin import, prin cooperarea stat cu stat. Toate echipamentele vândute de SAPE respectă standardele în vigoare. Aceste măşti vor fi vândute la un preţ de 2 lei/mască + TVA. Desigur, vă încurajez să achiziţionaţi aceste măşti la cel mai mic preţ al pieţei. Vreau doar să ştiţi că aveţi şi această variantă şi că SAPE are produse conforme şi este pregătită să asigure stocurile. Ca să concluzionez: principalul nostru scop e să avem măşti pentru populaţie, la preţuri cât mai mici„, a declarat ministrul Economiei.
În urmă cu o săptămână, SAPE a anunţat public completarea obiectului de activitate al companiei cu încă unul, secundar, respectiv comercializarea de produse farmaceutice şi echipamente medicale, decizie aprobată de Adunarea Generală a Acţionarilor SAPE, la începutul lunii aprilie. Astfel, SAPE va achiziţiona, de la furnizori şi producători din România, produse şi echipamente medicale la cel mai bun preţ, pe care le va comercializa către spitale, instituţii publice sau persoane juridice private sau de stat interesate de achiziţia de astfel de echipamente.