La o conferinţă a retailerilor, Giovanni Tria a declarat că venitul de bază pentru săraci va ajuta la gestionarea consecinţelor sociale ale modificărilor tehnologice, iar posibilitatea pensionării anticipate va oferi firmelor forţă de muncă mai tânără şi mai bine calificată.
Formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), aflată la guvernare în Italia împreună cu formaţiunea de extremă-dreapta Liga, a ameninţat marţi că nu va vota bugetul pe 2019 dacă nu sunt incluse, printre alte măsuri, venitul de bază pentru săraci şi posibilitatea pensionării anticipate, potrivit Agerpres
Săptămâna trecută, Guvernul de la Roma i-a cerut ministrului Economiei, Giovanni Tria, să permită un nivel mai ridicat al deficitului în bugetul pe 2019 pentru a-şi îndeplini promisiunile din campania electorală, ceea ce a provocat, pe pieţele financiare, îngrijorări legate de datoria ţării.
Presiunile asupra lui Tria cresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce se apropie termenul limită stabilit în 27 septembrie pentru anunţarea ţintelor de deficit şi datorie pentru bugetul pe 2019, care trebuie prezentate la mijlocul lunii octombrie Comisiei Europene, potrivit Agerpres.
Pieţele financiare speră că Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, va insista pe o ţintă de deficit de 1,6% din PIB anul viitor, în timp ce coaliţia vrea un deficit de peste 2% din PIB.
Miercuri, Tria a încercat să ajungă la un echilibru între măsurile expansioniste promise de coaliţie şi menţinerea încrederii pieţelor şi evitarea unui conflict cu Executivul comunitar. „Lucrăm la un mix de politici care trebuie să demonstreze tuturor că trebuie să aibă încredere în Italia, nu numai în situaţia finanţelor publice ci şi în creşterea economiei”, a declarat ministrul Economiei, potrivit Agerpres.
Bugetul mizează pe majorarea investiţiilor publice la 3% din PIB în următorii trei ani, de la aproximativ 2% din PIB în 2017, a explicat Tria. Acesta a dat asigurări că noile ţinte financiare „vor trimite pieţelor un mesaj privind sustenabilitatea datoriei Italiei”.