Ministrul Educaţiei: „A face sport cu mască echivalează cu situaţia în care faci efort fizic la altitudine de 800 de metri”

Sorin Cîmpeanu a declarat, duminică, faptul că Ministerul Educaţiei a propus ca purtarea măştii de protecţie în timpul orelor de educaţie fizică să nu fie obligatorie. Ministrul Educaţiei a spus că "a rămas decizia că se fac cu mască", ceea ce, potrivit unor studii medicale, echivalează cu a face efort fizic "la altitudine de 600-800 de metri."
Razvan Mihalascu
28 feb. 2021, 20:38
Ministrul Educaţiei:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a amintit că în celelalte state nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie la orele de educaţie fizică. România este singura ţară care impune acest lucru, alături de regiunea italiană Veneto.

„Propunerea Ministerului Educaţiei a fost ca în România să se protejeze ca în toate orele să nu fie obligatorie. În celelalte state nu este obligatorie purtarea la orele de educaţie fizică. Sunt situaţii în care sunt interzise jocurile de echipă de implică apropiere.

Există un caz specific în Franţa ca orele să se desfăşoare în exterior. În România e mai greu.

A rămas decizia că se fac cu mască. Dar sunt studii făcute de medici pediatri care echivalează cu a face sport cu mască cu situaţia în care faci efort fizic la altitudine de 600-800 de metri. Oxigenarea este mai scăzută”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la Aleph News.

Citeşte şi: Numărul cazurilor de COVID-19 la copii s-a dublat după deschiderea şcolilor. Avertismentul medicului Mihai Craiu

Întrebat dacă ar fi luat mai uşor o decizie în cazul în care Ministerul Sănătăţii ar fi fost condus de un liberal, Cîmpeanu a precizat că obligativitatea purtării măştii la orele de sport nu este o „poziţie” a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Nu este o poziţie a ministrului Sănătăţii. Ministrul Sănătății nu e medic. Nici eu nu sunt medic”, a spus ministrul Educaţiei.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a explicat cum a fost elaborat ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii privind purtarea obligatorie a măştii în timpul lor de educaţie fizică.

„Au fost în aceeaşi încăpere 5-6 oameni de la Ministerul Sănătății şi 5-6 de la Ministerul Educaţiei şi am stat până la 6 dimineaţa să ajungem la un acord”, a spus Cîmpeanu.

Citeşte şi: România e singura ţară din Europa în care elevii poartă mască la orele de sport. Sorin Cîmpeanu: „Mă deranjează”

Încă de la redeschiderea şcolilor, pe 8 februarie, ministrul Educaţiei a anunţat că elevii care participă la cursuri în scenariul verde sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în timpul orelor de sport.

„Da, este o cerinţă a celor din domeniul sănătăţii să se desfăşoare cu masca. Până la urmă, ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul sănătăţii şi, punând în balanţă şi plus şi minus, a reieşit că există obligativitatea purtării măştii inclusiv la orele de educaţie fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-au contrazis pe subiectul purtării măştii de protecţie în timpul orelor de Educaţie Fizică. În timp ce Ministerul Sănătății dorea ca toți copii să poarte mască, inclusiv cei cu vârste de până în 5 ani, cei de la Ministerul Educației s-au opus categoric.

Potrivit ordinului, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măştii, în conformitate cu dispoziţiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecţionate măştile pot purta măşti confecţionate din alte materiale decât cele la care se ştiu alergice sau alte forme de protecţie (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecţiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 şi de aceea este recomandată participarea lor on-line la activităţile didactice in locul prezenţei fizice fără mască.

Astfel, din dispoziţiile legale mai sus menţionate, rezultă că excepţiile se aplică în funcţie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.”, se arată într-un comunicat.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!