Ministrul Educaţiei: „A face sport cu mască echivalează cu situaţia în care faci efort fizic la altitudine de 800 de metri”

Sorin Cîmpeanu a declarat, duminică, faptul că Ministerul Educaţiei a propus ca purtarea măştii de protecţie în timpul orelor de educaţie fizică să nu fie obligatorie. Ministrul Educaţiei a spus că "a rămas decizia că se fac cu mască", ceea ce, potrivit unor studii medicale, echivalează cu a face efort fizic "la altitudine de 600-800 de metri."
Razvan Mihalascu
28 feb. 2021, 20:38
Ministrul Educaţiei:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a amintit că în celelalte state nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie la orele de educaţie fizică. România este singura ţară care impune acest lucru, alături de regiunea italiană Veneto.

„Propunerea Ministerului Educaţiei a fost ca în România să se protejeze ca în toate orele să nu fie obligatorie. În celelalte state nu este obligatorie purtarea la orele de educaţie fizică. Sunt situaţii în care sunt interzise jocurile de echipă de implică apropiere.

Există un caz specific în Franţa ca orele să se desfăşoare în exterior. În România e mai greu.

A rămas decizia că se fac cu mască. Dar sunt studii făcute de medici pediatri care echivalează cu a face sport cu mască cu situaţia în care faci efort fizic la altitudine de 600-800 de metri. Oxigenarea este mai scăzută”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la Aleph News.

Citeşte şi: Numărul cazurilor de COVID-19 la copii s-a dublat după deschiderea şcolilor. Avertismentul medicului Mihai Craiu

Întrebat dacă ar fi luat mai uşor o decizie în cazul în care Ministerul Sănătăţii ar fi fost condus de un liberal, Cîmpeanu a precizat că obligativitatea purtării măştii la orele de sport nu este o „poziţie” a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Nu este o poziţie a ministrului Sănătăţii. Ministrul Sănătății nu e medic. Nici eu nu sunt medic”, a spus ministrul Educaţiei.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a explicat cum a fost elaborat ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii privind purtarea obligatorie a măştii în timpul lor de educaţie fizică.

„Au fost în aceeaşi încăpere 5-6 oameni de la Ministerul Sănătății şi 5-6 de la Ministerul Educaţiei şi am stat până la 6 dimineaţa să ajungem la un acord”, a spus Cîmpeanu.

Citeşte şi: România e singura ţară din Europa în care elevii poartă mască la orele de sport. Sorin Cîmpeanu: „Mă deranjează”

Încă de la redeschiderea şcolilor, pe 8 februarie, ministrul Educaţiei a anunţat că elevii care participă la cursuri în scenariul verde sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în timpul orelor de sport.

„Da, este o cerinţă a celor din domeniul sănătăţii să se desfăşoare cu masca. Până la urmă, ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul sănătăţii şi, punând în balanţă şi plus şi minus, a reieşit că există obligativitatea purtării măştii inclusiv la orele de educaţie fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-au contrazis pe subiectul purtării măştii de protecţie în timpul orelor de Educaţie Fizică. În timp ce Ministerul Sănătății dorea ca toți copii să poarte mască, inclusiv cei cu vârste de până în 5 ani, cei de la Ministerul Educației s-au opus categoric.

Potrivit ordinului, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măştii, în conformitate cu dispoziţiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecţionate măştile pot purta măşti confecţionate din alte materiale decât cele la care se ştiu alergice sau alte forme de protecţie (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecţiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 şi de aceea este recomandată participarea lor on-line la activităţile didactice in locul prezenţei fizice fără mască.

Astfel, din dispoziţiile legale mai sus menţionate, rezultă că excepţiile se aplică în funcţie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.”, se arată într-un comunicat.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute și 30 de secunde, mai multe orașe au fost distruse aproape complet
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre